Een voortvloeisel van het CJG: het Mamacafé in de bibliotheek. Ook voor vaders trouwens!
Een voortvloeisel van het CJG: het Mamacafé in de bibliotheek. Ook voor vaders trouwens! Foto: Marieke van Veen
Voor elkaar

Centrum voor Jeugd en Gezin & Mamacafé

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

'Ergens je verhaal kwijt kunnen, geeft vaak al opluchting en verlichting'


WEESP Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren (tot 23 jaar) én professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Pedagoog Gwen Bouwens legt uit wat deze organisatie voor mensen kan betekenen.

Welke hulp biedt het CJG?
"Wij bieden opgroei- en opvoedondersteuning aan iedereen die daar behoefte aan heeft. We bieden een luisterend oor, beantwoorden vragen, geven adviezen, organiseren workshops en cursussen en nog veel meer."

Wie stappen er zoal naar binnen?
"Zwangeren met vragen over hun zwangerschap. Ouders van jonge kinderen met vragen over zindelijkheid. Ouders van - grotere - kinderen met vragen over pesten, pubergedrag of problemen op school. Mensen die een scheiding overwegen. Jongeren die het thuis om wat voor reden dan ook moeilijk hebben of met bepaalde gevoelens worstelen."

Voor ouders van jonge kinderen is er elke week een Mamacafé

Gaan zij opgelucht de deur uit?
"Sommige vragen zijn voor ons makkelijk en snel te beantwoorden. Ik ben zelf pedagoog en mijn collega heeft een onderwijsachtergrond. Alleen al het feit dat je ergens je verhaal kwijt kunt, geeft vaak al opluchting en verlichting, maar het kan zijn dat er meer nodig is om iemand te helpen. En soms is de situatie zo complex dat doorverwijzing nodig is."

Vertel eens over het Mamacafé?
"Dat is een initiatief dat is voortgekomen uit de behoefte die we signaleerden onder jonge vaders en moeders. Iedere week van 10.00 tot 11.30 uur, afwisselend op dinsdag en woensdag, kunnen (aanstaande) moeders en vaders van kinderen tot 4 jaar elkaar ontmoeten in de kinderboekenhoek van de bibliotheek. Ze kunnen hier ervaringen uitwisselen, belevenissen delen en nieuwe contacten opdoen. Daarnaast hebben we eens per maand een thema, zoals een korte workshop 'Muziek op schoot'. In september starten we weer. Ouders van pubers die hiervan hoorden, vroegen zich af: waarom is er voor ons niet zo'n café? Dat heeft een moeder toen opgezet, maar die bijeenkomsten zijn minder frequent dan het Mamacafé. Als er weer een Puberoudercafé wordt gehouden, zullen we dat zeker op tijd bekendmaken."

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Binnenlopen voor advies of hulp kan dan zonder afspraak. 's Middags gaan de consulten wel op afspraak. Op maandag is het centrum gesloten. Het CJG is gevestigd aan de Van Houtenlaan 1G.

www.cjggooienvechtstreek.nl / (035) 760 07 68 / info@cjgweesp.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant