<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Pietje Vlot van Versa (links) in gesprek met een vrijwilliger.
Pietje Vlot van Versa (links) in gesprek met een vrijwilliger. (Foto: Marieke van Veen )
Voor elkaar Voor elkaar

De Praktische Thuishulp

  Zorg

'Soms heeft iemand in zijn omgeving niemand om op terug te vallen' 
 

WEESP Versa Welzijn Weesp is een professionele, regionale welzijnsorganisatie, met daarbinnen lokale diensten en initiatieven die door vrijwilligers worden uitgevoerd. Omdat 'Voor Elkaar' om informele zorg draait, wil coördinator Pietje Vlot in deze rubriek de Vrijwillige Thuishulp uitlichten.

Wat doet de Vrijwillige Thuishulp?
"Soms hebben mensen ergens hulp bij nodig - vanwege hun hoge leeftijd, een ziekte, een beperking of noem maar op - maar hebben ze in hun directe omgeving niemand om op terug te vallen. Dan kunnen wij een van onze vrijwilliger langs sturen. Het gaat hierbij om praktische hulp: vervoer en/of begeleiding bij bezoek aan familie of een dokter, boodschappen doen, eenvoudige klusjes in of om het huis, lichte tuinwerkzaamheden en hulp bij computervragen. We gaan niet het hele huis verbouwen of een tuinvijver aanleggen, maar we kunnen bijvoorbeeld wel helpen bij het repareren van een omgewaaide schutting of het in elkaar zetten van een bed. Daarnaast hebben we buddy's en maatjes die intensieve en langdurige hulp bieden aan mensen met een langdurige of chronische aandoening/beperking. Ook bieden we hulp bij particuliere administratie, zowel tijdens ons wekelijks spreekuur als aan huis."

'Een verbouwing gaat te ver, maar een bed zetten we zo in elkaar'

Is het bekend hoeveel Weespers hier gebruik van maken?
"Alleen al het administratiespreekuur trekt 500 bezoekers per jaar. Dit spreekuur is er voor iedereen die er zelf niet uitkomt, het is niet zozeer voor mensen met schulden. Denk aan een weduwe, waarvan de overleden echtgenoot altijd de rekeningen betaalde. Wij helpen haar dan op weg en voorkomen hiermee echte problemen. Bij het spreekuur en de administratieve hulp aan huis werken momenteel 15 vrijwilligers. Binnen de praktische thuishulp in Weesp zijn 25 vrijwilligers actief."

Een recent succesverhaal?
"Een werkloze vrouw met jonge kinderen kwam er alleen voor te staan. Wij hebben haar een tijdje op administratief gebied bij gestaan. Vorige maand liet ze ons weten dat ze een baan heeft gevonden, haar leven op orde heeft en de toekomst zonnig inziet."

Het mooie aan jouw werk?
"Ik wil graag van betekenis kunnen zijn voor een ander. Dat klinkt misschien een beetje oubollig, maar ik vind dat mensen andere mensen die vastlopen weer op weg moeten helpen. Gelukkig kijken mensen in Weesp ook nog echt naar elkaar om."

Wie een van bovenstaande hulpvormen nodig heeft, is op dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur en woensdag tussen 9.30 en 11.00 uur welkom in Gebouw Papelaan 99. Of mail naar vcw@versawelzijn.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.