<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk helpen nieuwkomers met al het regelwerk.
De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk helpen nieuwkomers met al het regelwerk. (Foto: Shody Careman)
Voor elkaar Voor elkaar

Vluchtelingenwerk Weesp

  Zorg

Vluchtelingenwerk biedt statushouders op alle fronten ondersteuning


WEESP Vluchtelingenwerk Weesp biedt nieuwe statushouders die in Weesp komen wonen praktische, maatschappelijke en juridische hulp en werkt samen met hen naar zelfredzaamheid. Tom Pinkster, werkbegeleider locatie Muiden/Weesp, vertelt vanuit zijn kantoor in buurtcentrum Trainspotting aan de Sportparklaan hoe dit in zijn werk gaat.        

Welke hulp biedt Vluchtelingenwerk Weesp?
"Wij begeleiden nieuwkomers bij hun inbedding in de Weesper samenleving. Dat is een traject van anderhalf jaar. De eerste periode is vrij intensief, daarna gaan we toewerken naar zelfredzaamheid."

Hoe pakken jullie dat aan?
"Het traject begint al als de nieuwkomer nog in het asielzoekerscentrum verblijft. Zodra er sprake is van een verblijfsvergunning kunnen we de dingen in beweging gaan zetten. We beginnen met een 'regeldag' waarin we aan de gang gaan met het huurcontract, het aanvragen van een uitkering en de inschrijving bij Burgerzaken. Na de daadwerkelijke verhuizing gaan we de andere voorzieningen regelen zoals belastingtoeslagen, kinderbijslag en onderwijs. In dit eerste gedeelte nemen wij de nieuwkomers alles uit handen. Als al het geregel rond is, gaan we werken aan de integratie en de zelfstandigheid van de nieuwkomers. Dat gaat stapje voor stapje, en bij de een gaat het ook sneller dan bij de ander. In principe moet de nieuwkomer zich na anderhalf jaar goed kunnen redden en dan zit onze taak erop."

In principe moeten nieuwkomers zich na anderhalf jaar kunnen redden

Dan houdt ook het contact op?
"In principe wel ja, hoe intensief en aangrijpend het contact en het traject soms ook zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat heeft dan niets meer met Vluchtelingenwerk te maken. Zo was er een cliënte die na het traject aan onze vrijwilligster vroeg of zij en haar man als oma en opa zouden willen fungeren voor haar toen nog jonge kinderen. Er was een warme band ontstaan, dus onze medewerkster ging daarmee akkoord. Zij komen nu al acht jaar bij elkaar over de vloer. Maar nogmaals: dat staat los van Vluchtelingenwerk."

Met hoeveel vrijwilligers zijn jullie?
"Met twaalf man, die samen zo'n zestig cliënten bijstaan - inclusief kinderen. We hebben het weleens met minder vrijwilligers moeten doen, toch zouden we graag nog meer mensen hebben. Dan kunnen we deze nieuwe Weespers nog beter helpen. Als vrijwilliger kun je echt iets betekenen voor vluchtelingen in Nederland. Dat kan op allerlei verschillende manieren en al vanaf vier uur per week."

www.vluchtelingenwerk.nl
weesp@vluchtelingenwerk.nl
0294 413 305

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.