Kees Kuijpers rangschikt de buitenkerststal van de Weesper parochie.
Kees Kuijpers rangschikt de buitenkerststal van de Weesper parochie.
Voor elkaar

Parochie van Levend Water

Zorg


door Marieke van Veen

Parochie van Levend Water kijkt voorbij de eigen kerkgemeenschap

WEESP De rooms-katholieke parochie van Levend Water wil een levende en open kerkgemeenschap zijn. Maatschappelijk betrokken en een plek waar geloof, persoonlijke ervaringen, vreugde en problemen met elkaar gedeeld kunnen worden. Parochiecoördinator Lidwien Griffioen geeft een toelichting.

Wat kunnen jullie betekenen voor de inwoners van Weesp?
"Sowieso is iedereen welkom om de vieringen van onze kerkgemeenschap bij te wonen. We hebben twee locaties: de H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk aan de Mr. P.J. Troelstralaan in Weesp en de H. Nicolaaskerk aan de Herengracht in Muiden. Daarnaast hebben we door het jaar heen verschillende inzamelingen en maatschappelijke activiteiten, waarmee we niet alleen parochianen, maar ook de samenleving in Weesp en daarbuiten steunen."

Kun je een paar voorbeelden noemen?
"We houden inzamelingen voor de voedselbank, bijvoorbeeld met Pinksteren. Op Ziekenzondag in september - een initiatief van De Zonnebloem - geven we de bezoekers van de zondagviering een bloem mee naar huis waarmee ze een zieke in hun omgeving een hart onder de riem kunnen steken. Met kerst krijgen de 80-plussers binnen de parochie een kerstattentie. Op Witte Donderdag, de week voor Pasen, houden we een inzameling voor het Jeannette Noëlhuis, een leefgemeenschap in Amsterdam-Zuidoost die onder meer uitgeprocedeerde asielzoekers opvangt. Verder bieden we persoonlijke, pastorale hulp aan mensen die dat nodig hebben en brengen we huisbezoeken aan mensen die ziek of alleen zijn. En wat we bijvoorbeeld ook doen is kosteloos een vergaderruimte beschikbaar stellen voor de Weesper afdeling van Schuldhulpmaatje; het goede werk dat deze vrijwilligers doen staat los van de kerk."

 'We willen alle Weespers laten weten dat onze deur voor iedereen openstaat' 

"Daarnaast hebben we activiteiten voor de jeugd. Zo delen de kinderen van groep 4 van oecumenische basisschool De Terp in Aetsveld tijdens onze palmpasenviering altijd paasstokken uit aan de ouderen. En laatst hebben we in de laatste week van de zomervakantie weer een hele leuke Vakantiebijbelweek gehouden, samen met de Protestantse Gemeente Weesp Driemond. Die week is zeker ook voor buitenkerkelijke kinderen bedoeld!"

Jullie trekken wel vaker op met de Protestantse Gemeente, hè?
"Drie keer per jaar houden we een oecumenische viering om de eenheid binnen de geloofsstromen te bevorderen. Ook organiseren we samen thema-avonden over onderwerpen die iedereen aangaan, zoals de zorg voor onze aarde. Het is belangrijk dat we openstaan voor elkaar. Daarom staan we als kerk ook op de Verenigingenmarkt van het Sluis-en-bruggenfeest. Daarmee willen wij de Weespers laten zien dat wij er zijn, en dat onze deur voor iedereen openstaat."

Parochievanlevendwater.nl

Met deze laatste aflevering komt er een einde aan de serie 'Voor elkaar'. Alle deelnemers van dit netwerk op het gebied van informele zorg hebben de afgelopen maanden uit de doeken gedaan wat zij kunnen betekenen voor de inwoners van Weesp. Hieruit is gebleken dat niemand er in onze stad alleen voor hoeft te staan. Alle twintig afleveringen nog eens teruglezen, kan op onze site onder het dossier of de zoekterm 'Voor elkaar'. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Ieder kind moet naar culturele of creatieve les kunnen Algemeen 8 aug, 09:45
Logo
Afbeelding
Zomerrubriek ‘Weesper voor één dag’ ‘Onze krentenbollen zijn wereldberoemd!’ Algemeen 8 aug, 09:30
Afbeelding
‘Het moet gek worden dat je je beker op de grond gooit’ Algemeen 7 aug, 12:30
Afbeelding
Kind & Co wil tijdelijke kinderopvang aan Fort Diemerdamstraat Algemeen 7 aug, 10:07
Afbeelding
Documentaire over geschiedenis bier- en jeneverstad Weesp Algemeen 6 aug, 14:53
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret I Natalie Kapteijn (SB-feest) ‘Stiekem hoop ik dat het vuurwerk haalbaar is’ Algemeen 6 aug, 06:00
Logo
Afbeelding
Klachtenregen van mensen met beperkingen Toegankelijkheid van Weesp wordt maar niet beter Algemeen 5 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Ds. J.P. Tazelaarlaan Dominee Tazelaar ging 41 jaar voor in Weesp Algemeen 5 aug, 11:15
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief