Afbeelding

De pil is er op zijn vroegst pas volgende week weer

Zorg

Sinds vrijdag is de meest gebruikte anticonceptiepil uitverkocht in Weesp en Muiden. Apotheker Katja Kok-van Oirschot hoopt volgende week weer wat binnen te krijgen, maar durft haar hand daar niet voor in het vuur te steken. 

Er is in ons land een groot tekort aan de anticonceptiepil. Het probleem speelt al langer maar tot dusver konden de apotheken dankzij maatregelen voorkomen dat ze nee moesten verkopen. Zo kregen klanten afgelopen tijd slechts één maandstrip in plaats van drie, of kregen zij een ander merk 

Grote leverproblemen
Er zijn leverproblemen voor de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten (generieken) daarvan. Alleen al Apotheek Ballintijn heeft bijna 500 pilrecepten in 'nazending' staan. Sommige vrouwen worden boos aan de balie, hoewel het helpt dat het piltekort veel in het nieuws is, zodat klanten snappen dat de Weesper apotheek er niks aan kan doen. 

Microgynon 30 heeft momenteel een onbekende levertijd en voor de generieke pil staat nu 10 december, maar volgens Kok-van Oirschot verandert die datum steeds. Ze hoopt dat het probleem snel is opgelost en dat ze iedereen weer kan helpen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant