Afbeelding

Voedselbank: Minder pakketten, maar hulp blijft wel langer nodig

Zorg

WEESP Het aantal Weesper huishoudens dat gebruik maakt van de Voedselbank is afgenomen met 23%. Gedurende 2018 deden 34 Weespers een beroep op de Voedselbank, in 2017 waren dat er nog 44.

Regiobreed geldt een daling van 13%. Deze afname verwondert de Voedselbank omdat het percentage van de bevolking met een inkomen rond het bestaansminimum niet is gedaald, de moeilijk oplosbare schuldenproblematiek zeker niet is verminderd en de norm voor toekenning van een voedselpakket per 1 januari 2018 bovendien was verruimd.

Moeizaam traject
Daarentegen werd 2018 ingegaan met meer bestaande cliënten, een stijging van 19% ten opzichte van het jaar daarvoor. Met andere woorden: het aantal cliënten dat de Voedselbank langer nodig heeft, neemt toe. Dat heeft meestal te maken met het feit dat het regelen van schulden een lang en moeizaam traject is. 

Bovenstaande cijfers komen uit de jaarcijfers 2018, de Voedselbank Gooi & Omstreken afgelopen week heeft bekendgemaakt. Daaruit valt van alles af te lezen. Zo is 50% van de cliënten alleenstaand zonder kinderen, 25 % alleenstaand met kinderen, 22% gezinnen met kinderen en 5% echtparen/samenwonenden zonder kinderen. 45% van de huishoudens heeft kinderen jonger dan 18 jaar. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant