Afbeelding
Foto: Daniela Mackova

Gemeente gaat jongeren helpen bij volwassen worden

Zorg

WEESP - De Gemeente Weesp komt met een pakket aan maatregelen voor jongeren om de overgang naar volwassenheid soepeler te laten verlopen. Het gaat zowel om jongeren met, als jongeren zonder hulp of ondersteuning vanuit de gemeente.

Zo is het de bedoeling om jongerencentrum Trainspotting meer als inloopcentrum te gebruiken, met bijvoorbeeld meer inloopspreekuren. Ook komt er een cursus budgetteren en een training of bijeenkomst over overgang naar volwassenheid. 

Betere overgang
Voor jongeren met jeugdhulp wordt vooral ingezet op een betere overgang van ondersteuning vanuit de Jeugdwet naar ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. De acties maken deel uit van het regionale uitvoeringsplan 'soepele overgang naar volwassenheid'. Dit plan is in concept af en komt dit najaar aan bod in de Weesper Gemeenteraad. De acties worden in 2019 en 2020 uitgevoerd.

Harde scheidslijn
"Er komt veel op jongeren af. De meesten ondergaan deze veranderingen goed. Vaak met vallen en opstaan en met ondersteuning van ouders en vrienden. Maar niet bij alle jongeren is dat het geval. Daarom vindt gemeente Weesp het belangrijk om extra aandacht te geven aan die jongeren waarbij het moeizaam gaat. Bijvoorbeeld bij jongeren met een GGZ-indicatie, die overgaan op de volwassenen-GGZ. Deze aansluiting is vaak lastig. Of bij jongeren die niet (goed) geholpen worden door hun netwerk. We willen proberen de harde scheidslijn van 18 jaar te doorbreken. We willen niet dat jongeren die 18 jaar worden, tussen wal en schip vallen", stelt wethouder Astrid Heijstee.

Nog dit jaar wordt gewerkt aan het opzetten van een algemeen ondersteuningsaanbod. Hierbij wil de gemeente samen optrekken met het jongerenwerk en de scholen. Specifiek voor jongeren met hulp en ondersteuning vanuit de gemeente, wordt een checklist toegevoegd met belangrijke zaken rondom onder meer huisvesting, inkomen en verzekeringen. Dit geeft een beeld van wat deze jongeren moeten regelen en of zij daar ondersteuning bij nodig hebben.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant