Afbeelding
Foto: GGDGV

GGD wil weten wat ‘het nieuwe normaal’ met ons doet

Zorg

WEESP Bij een deel van de Weespers valt een dezer dagen een vragenlijst van de GGD op de mat. De regionale gezondheidsdienst houdt namelijk een enquête over wat de coronacrisis met mensen doet. De antwoorden worden gebruikt voor het aanpassen van het gezondheidsbeleid. 

De GGD Gooi en Vechtstreek houdt elke vier jaar een grootschalig onderzoek, gericht op de gezondheid en leefstijl van volwassenen en ouderen. Deze gezondheidsmonitor is nu aangepast op de bijzondere periode waar we ons momenteel in bevinden. “Nu we middenin de coronacrisis zitten, is dit onderzoek nog belangrijker geworden. Want: hoe beïnvloedt ‘het nieuwe normaal’ de geestelijke en fysieke gesteldheid van mensen? En: hoe kunnen we daar met nieuw beleid op inspelen?”, aldus de GGD.

25.000 inwoners van de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek kunnen vanaf vandaag (24 september) een uitnodiging voor het onderzoek ontvangen. Het CBS heeft voor de GGD personen geselecteerd. Personen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen.

Lijst invullen

Het is - volgens de GGD - belangrijk om de vragenlijst in te vullen. Op basis van de resultaten bepalen gemeenten, GGD’en en andere overheidsinstanties het gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Het is niet verplicht om de vragenlijst in te vullen. GGD Gooi en Vechtstreek stelt deelname wel zeer op prijs: “Deelname is belangrijk, want met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente haar gezondheidsbeleid en activiteiten beter aanpassen op de behoeften en vragen van de inwoners.” De gegevens van de deelnemers worden vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

Samenwerking

Alle GGD’en doen sinds 2012 mee aan de Gezondheidsmonitor die eens in de vier jaar plaats vindt. Door de samenwerking van GGD’en, GGD GHOR Nederland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek informatie op over de gezondheid van heel Nederland. Deze organisaties werken nauw samen om de verschillende gegevensverzamelingen op elkaar af te stemmen om ze lokaal, regionaal, landelijk en in de tijd met elkaar te kunnen vergelijken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant