Afbeelding
Foto: Vivium

Interactieve knuffeldieren voor Hogeweyk en Oversingel

Zorg

WEESP Bewoners van De Hogeweyk en de psychogeriatrische afdeling van Oversingel ontvingen deze week interactieve knuffeldieren. Deze knuffels reageren als echte huisdieren en zijn daardoor ideale gezelschapsdieren en een steun voor mensen met dementie.

Henk van Wijngaarden overhandigde de knuffels namens financieel advieskantoor Van Wijngaarden, in samenwerking met Nh1816. Locatiemanager Koen Heijdra is erg blij met de schenking: “Het is een prachtig cadeau en iets wat we lang kunnen gebruiken. En nu hebben we er genoeg om ze over de woningen van De Hogeweyk en Oversingel te kunnen verdelen, daardoor hebben veel bewoners er plezier van.”

‘De robotkat spint luid’
Sociaal agoog Marleen Wolf – Buter vult aan: “Wij kunnen de interactieve robotdieren op verschillende manieren gebruiken. De robotdieren worden in de eigen woning (naar behoefte) gebruikt, bewoners met dementie ervaren een grote mate van gezelligheid, beleven plezier aan het contact maken met de robotkat of -hond.”

Ook worden de dieren ingezet als psychosociale interventie door de sociaal agoog. “Op momenten van onrust biedt de robotkat of -hond afleiding en ontspanning, je ziet de rust bij bewoners terugkeren. Door de ingebouwde sensoren reageert de hond of kat altijd op de bewoner en doet deze een beroep op de zintuigen. Zo verhoogt het gevoel van welbevinden. De poes spint luid en draait zich op haar rug wanneer ze geaaid wordt. Het is fantastisch dat deze robotdieren dit tot stand kunnen brengen en dat de bewoners dat dankzij deze gulle gevers ook mogen ervaren.”

Donatieplan ‘Samen Betrokken’
Vanuit de samenwerking met Nh1816 Verzekeringen maakt Henk van Wijngaarden, deze actie mogelijk. Via het donatieplan ‘Samen Betrokken’ heeft de coöperatie Nh1816 200.000 euro ter beschikking gesteld voor lokale goede doelen en initiatieven ter bestrijding van de effecten door de coronacrisis. Van Wijngaarden deed met succes een beroep op dit speciale fonds: “We zijn blij om samen met Nh1816 op deze manier iets voor deze mensen te kunnen doen”.

Bijzondere tijden vragen om bijzondere initiatieven, vertelt Dorine van Basten, bestuurslid van de Coöperatie Nh1816. “Als coöperatieve verzekeraar willen we samen met adviseurs zoals Van Wijngaarden maatschappelijke projecten een extra steuntje in de rug geven om zich te kunnen inzetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant