Directeur Mirjam Bekker-Stoop interviewde dertig jongeren voor tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Linelle Deunk maakte de foto's.
Directeur Mirjam Bekker-Stoop interviewde dertig jongeren voor tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Linelle Deunk maakte de foto's. Foto: Bob Awick

Jongeren vertellen hun verhaal in tentoonstelling OPEN over depressie

Zorg

HILVERSUM - Eén op de tien jongeren in Gooi en Vechtstreek heeft matige tot ernstige psychische klachten. En bijna 2000 jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar in de regio hebben een hoog risico op een angststoornis of depressie. Verontrustende cijfers die hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. 

Een campagne van Regio Gooi en Vechtstreek moet de mentale gezondheid van jongeren beter zichtbaar en bespreekbaar maken. Startmoment is de buitententoonstelling OPEN over depressiviteit, waarin jongeren zelf hun verhaal doen. De buitententoonstelling is nu te zien in Bussum en later in Hilversum.

In OPEN over depressiviteit laat directeur Mirjam Bekker-Stoop van Stichting Open mind een groep van dertig ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. Zij vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze daarmee omgaan en wat hun omgeving daarin voor hen betekent. Fotografe Linelle Deunk bracht de jongeren in beeld.

Beiden hebben zelf dochters die mentaal kwetsbaar zijn en merkten dat het moeilijk is om hier open over te praten. Bekker-Stoop: “Veel jongeren durven zich niet uit te spreken, omdat zij zich schamen en zich alleen voelen in hun depressieve gevoelens. Met deze expositie willen wij met grote portretten laten zien dat dit niet zo is. In de openlucht krijgen jongeren letterlijk en figuurlijk ruimte voor hun verhaal.”

Dertig portretten
Laura is een van de dertig jongeren van wie het portret tot 30 oktober te zien is op het Julianaplein in Bussum (zie foto hieronder). Daarna reist de tentoonstelling door naar het Dudokpark in Hilversum, waar hij tot 28 november staat. De 28-jarige heeft nu stappen gezet, maar er was een moment dat verder leven voor haar niet echt meer hoefde. Laura kent fotografe Linelle Deunk en werkte op haar verzoek graag mee aan de tentoonstelling die dit gevoelige onderwerp bespreekbaar maakt. “Gelukkig heb ik mensen om mij heen met wie ik erover kan praten, maar dat is niet voor iedereen zo.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Foto: © Bob Awick

De expositie maakt duidelijk dat depressie moeilijk onder één noemer te vangen is en de oorzaken variëren van traumatische ervaringen en genetische aanleg tot overprikkeling of hoge druk die de omgeving oplegt. “Mijn dochter heeft een aandoening waardoor het met de overgang van meisje naar vrouw volkomen spaak liep”, vertelt Bekker-Stoop. “Voor de dochter van Linelle is het weer een compleet ander verhaal. Voor deze tentoonstelling hebben we daarom met een grote groep jongeren gesproken om al die verschillende vormen van mentale kwetsbaarheid te laten zien en hoe je daarmee om kunt gaan.”

Hoop
Uit de verhalen van de jongeren heeft de directeur van Stichting Open mind geleerd dat er altijd hoop is. “Herkenning en acceptatie is het allerbelangrijkste. Leven met depressie gaat vaak in een golfbeweging van goede en minder goede momenten, maar uiteindelijk is het mogelijk om ermee om te leren gaan of eruit te komen. Zeker als je er met anderen over kunt praten. Dat gesprek moet dan wel open zijn. Mensen willen graag oplossingen aandragen en dat helpt meestal niet. Je kunt vragen of er iets is dat je voor iemand kunt doen, maar een luisterend oor is het allerbelangrijkste.”

In haar eerdere werk portretteerde zij zichzelf, vertelt Laura, die als beeldend kunstenaar werkt. “Het was voor mij een manier om mijn geliefden te laten weten hoe het met mij ging. Daarbij hebben deze zelfportretten ook geholpen in mijn helingsproces.” 

Handleiding
Een fase die de kunstfotografe nu achter zich heeft gelaten. “Ik ken mijn eigen handleiding en weet dat ik mentaal goed voor mijzelf moet zorgen. Je kunt zeggen dat ik met mijn depressie heb leren leven en dat deze bij mij hoort. Ook deze ervaring en de emoties die daarbij komen, hebben mij gevormd tot de kunstenaar die ik nu ben.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant