Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

In Amsterdam is GroenLinks-PvdA verreweg het grootst, PVV staat op plek 4

Politiek

WEESP/AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam waar Weesp onderdeel van is, is nog steeds het rode bolwerk dat het al decennia is. Bij de verkiezingen gisteren stemde 33,6 procent op de combinatie GroenLinks-PvdA. Dat is 16 procent meer dan de partijen bij de verkiezingen in 2021 samen haalden. De VVD is met 11,9 procent de tweede partij en overvleugelde daarmee D66. 

PVV heeft ook in Amsterdam gewonnen, 4,4 procent om exact te zijn waarmee het aantal PVV-stemmers in de hoofdstad op 9,5 procent zit. Daarmee is de PVV de in omvang vierde partij, na GL-PvdA, VVD en D66 met 9,9 procent van de stemmen. D66 kreeg in Amsterdam de hardste klappen, want in 2021 stemden 12,8 procent kiezers meer op deze partij.
Verder valt op dat Denk het in de hoofdstad goed heeft gedaan, want 7,2 procent van de mensen die hun stem uitbrachten kleurden het Denk-cirkeltje rood in. NSC bleef steken op 6,6 procent en is in Amsterdam daarmee de in omvang zesde partij.

In Amsterdam mochten bijna 600.000 personen (595.956) naar de stembus. De opkomst was 70,6 procent. De uitslagen van de stemlokalen in Weesp zijn nog niet in kaart gebracht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant