Weesp kleurt vooral PVV.
Weesp kleurt vooral PVV. Foto: WeesperNieuws

GroenLinks-PvdA grootste in Weesp, maar Weesp kleurt wel vooral PVV

Politiek

WEESP - De gemeente Amsterdam heeft, nadat eerder de officieuze cijfers naar buiten zijn gekomen, vandaag de officiële uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer bekend gemaakt. Bijzonder: gisteren juichte GroenLinks-PvdA dat het de grootste partij in Weesp is en dat is niet veranderd, maar uit een kaartje dat de gemeente publiceert blijkt dat Weesp vooral een PVV-gemeenschap is.

Gisteren publiceerden wij een artikel over de uitslagen per stembureau. Daaruit blijkt onder meer dat de stemmers van GroenLinks-PvdA sterk zijn vertegenwoordigd in het centrum, dat in Weespersluis de VVD de grootste is en in liefst acht stembureaus is de PVV de grootste. In ons artikel zijn alle resultaten met cijfers op een rij gezet, waaruit blijkt dat in Weesp GroenLinks-PvdA de meeste stemmen trok, gevolgd door de VVD en daarna pas de PVV. 

De gemeente heeft de zaken echter op een andere manier op een rij gezet. De uitslagen van verschillende stembureaus zijn aan elkaar gekoppeld en vervolgens is gekeken welke partij per verzameling stembureaus de grootste is. En behoudens het centrum met een grote meerderheid voor GroenLinks-PvdA en Weespersluis met de VVD als grootste, is Weesp een PVV-stadsdeel.

Tot slot nog een feit dat we niet mogen vergeten: bij het tellen van de stemmen in Weespersluis werd een vrijwilliger die de stemmen telde opeens dusdanig onwel, dat hij moest overgeven. Dat deed hij vervolgens over een aantal stemmen op de VVD. Deze besmeurde stemmen zijn wel meegeteld.

Kijk hier voor de officiële uitslagen per stadsdeel.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant