De parochie verlaat de Laurentiuskerk.
De parochie verlaat de Laurentiuskerk. Foto: Ruth van Kessel

WeesperNieuws Quiz: de antwoorden

WEESP - In de vorige krant stelden wij u voor de uitdaging van de WeesperNieuws Quiz. U kon de antwoorden opsturen om mee te dingen naar de titel 'WeesperNieuwskenner van het Jaar'. Die winnaar wordt volgende week bekendgemaakt. U kon de quiz ook als test voor uzelf beschouwen of er een spel met vrienden van maken (als u de krant van vorige week nog heeft, anders is hij te downlaoden via WeesperNieuws.nl). Op deze pagina verklappen we de juiste antwoorden.

1. Restaurant Aaltje opent in 2014 de deuren aan de Herengracht. Een succes. Het restaurant wordt goed ontvangen in Weesp en scoort ook op internet lovende kritieken. Gijs Numan en Jordi Dekker slepen in januari de telefooncel het pand uit. Het pand waar voor Aaltje restaurant Rubens zat (Antwoord: C).

2. Het Automatenkabinet in de Middenstraat zou in 2014 het middelpunt worden van veel discussie. In januari vertelde eigenaar Jelle Zijlmans dat hij wel zijn automaten aan de gemeente Weesp wilde schenken. Maar hij had wel een voorwaarde: de gemeente moest wel de verhuizing van het Automatenkabinet naar het voormalige postkantoor faciliteren (Antwoord: B).

3. Weesp kan weer dansen in de winter. In manege Bleijenberg wordt in februari de eerste editie van het feest Dance@TheVecht (Antwoord: C) gehouden. Een succes.

4. Kunstenares Burney Bavelaar (Antwoord: A) presenteert in februari trots haar borstbeeld van koning Willem-Alexander. Het beeld is een cadeautje van het opgeheven wijkoverleg Centrum aan de gemeente. Het borstbeeld staat in de raadzaal waar al een foto van de koning hing. Voor die foto hing er ook een beeld van (toen) koningin Beatrix.

5. Duizenden Weespers krijgen in maart een nieuwe huurbaas als De Woningbouw en Ymere fuseren. Nou ja, fuseren: het kleine De Woningbouw wordt overgenomen door het grote Amsterdamse Ymere. Die investeert meteen miljoenen in Weesp om het achterstallig onderhoud weg te werken. Dat is overal in de stad te zien. De Woningbouw had in Weesp en Muiden ongeveer 4000 huizen (Antwoord: A).

6. De WSP (5 zetels) en GroenLinks (3 zetels) worden de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De twee vormen dan ook een coalitie. Om een raadsmeerderheid te krijgen schuift ook de PvdA aan (Antwoord: B).

7. Bart Horseling vertrekt als burgemeester en draagt het stokje over aan Bas Jan van Bochove. Horseling vertelt bij zijn afscheid dat hij meer wil gaan tuinieren. Daar heeft hij kennelijk snel genoeg van, hij duikt aan het einde van het jaar op als de nieuwe voorzitter van voetbalclub FC Weesp (Antwoord: A).

8. De katholieke parochie verlaat in april definitief de Laurentiuskerk aan de Herengracht en er volgt een verhuizing naar een nieuwe kerk. Die wordt gevonden aan de Troelstralaan, waar de parochie haar intrek neemt in de lege voormalige Apostolische Kerk (Antwoord: B).

9. Als in mei tamelijk onverwachts de Breedstraat (Antwoord: A) voor weken wordt opengebroken voor nieuwe bestrating, komen de ondernemers aan de Nieuwstraat in verzet. Zij lopen klanten mis die normaal met de auto komen winkelen. Ook is er veel kritiek op de omleiding die de gemeente instelt. Die is voor buitenstaanders moeilijk te volgen en er wordt massaal tegen het verkeer in gereden op de Achtergracht.

10. Het best belezen bericht op WeesperNieuws.nl in 2014 is de stemronde op de finalisten van Weesp Got Talent (Antwoord: C). Zone 1380 komt met de eerste Weesper talentenwedstrijd: een schot in de roos. In een stampvolle City of Wesopa is in mei de finale. Die wordt gewonnen door Guido, Simon, Eva en Eva.

11. Sommigen Aetsveldbewoners wilden in juni best een fles jenever hebben om in slaap te komen terwijl werklieden de complete kruising van de N236 van de grond af aan opbouden. Die kregen ze niet. En ook geen teddybeer. Wel een setje oordopjes (Antwoord: B). Die helpt alleen niet tegen de lucht van vers asfalt waarmee de woonwijk weekenden lang wordt gevuld.

12. De meneer op de foto is visboer Johan Bulten (Antwoord: A). Hij heeft in juni bedenkingen over de gang van zaken als hij zijn vishandel aan de Achtergracht moet sluiten om plaats te maken voor de bouw van het nieuwe winkelcentrum. Hij vreesde zijn vishandel in Weesp helemaal te moeten sluiten. Dat viel gelukkig voor hem mee: na een grondige verbouwing neemt hij zijn intrek in de voormalige kantoorvakhandel De Ark aan de Nieuwstad. Hij heeft het er druk.

13. De Nieuwstad wordt opnieuw ingericht en de winkelstraat krijgt een enorme duw in de rug. Veel ondernemers ruiken hun kans en beginnen er een zaakje. De afgelopen jaren openden in de straat onder meer Karin's Bloemenboutiek, café Bijna Thuis, Touch of Patty, restaurant 't Cathshuis, biologische winkel Moen Mooi Eten, Weesper Hair Gallery, Desired Balance en TruePoint. Beate van Bragt opende haar kinderkledingwinkel Kladden aan de Nieuwstraat en hoorde er dus niet tussen (Antwoord: C).

14. Voor het eerst een Kinderkermis aan de Nieuwstraat. Die wordt georganiseerd door de vernieuwde organisatie van het Vreemdelingen Verkeer Weesp, VVW (Antwoord: A). Sommigen zijn er minder blij mee, zoals de Wijnoutlet. Die komt later met een schadeclaim.

15. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen digitaliseert in 2014 de collectie. Daarin ook een foto van (waarschijnlijk) burgemeester De Bruijn (Antwoord: B). Het is de oudst bekende foto uit Weesp. Het kiekje is namelijk uit 1856.

16. De kabelkrant van het WeesperNieuws vernieuwt. Als de lokale zender in augustus na jaren eindelijk wordt toegelaten op het digitale net van UPC is dat de aanleiding om de kabelkrant te optimaliseren voor de nieuwe generatie televisies. Op het net van UPC krijgt WeesperNieuwsTV plaats 31 toegewezen (Antwoord: C).

17. Als Jan Fey in september zijn 89ste verjaardag viert, krijgt hij bijzondere visite. De eigenaar van de Opel Rekord komt langs waaraan Fey in 1980 de auto verkocht. De Opel is helemaal gerestaureerd en trekt veel bekijks. Jan Fey is er maar wat trots op (Antwoord: A).

18. Oversingel bestaat in 2014 25 jaar (Antwoord: C). Het kenmerkt ook een jaar van verandering voor het bekende verzorgingshuis. Door wijzigingen in de wetgeving rondom de ouderenzorg kan Oversingel niet doorgaan zoals het nu bestaat. Het verzorgingshuis wordt iets omgebouwd: ouderen kunnen er straks een kamer met zorg huren. Dat moet voor iedereen betaalbaar worden.

19. Tranen vloeien als Fons Plukker in oktober bekend maakt te stoppen met zijn boekwinkel De Ark aan de Nieuwstad. De omzet loopt terug en er is geen toekomst meer voor de winkel, zo vertelt Plukker bij zijn stoppen. In de zomer stopte Plukker ook al als voorzitter van de Weesper Detaillisten Organisatie (Antwoord: B). Overigens betekent dit een paar maanden later een volledige vernieuwing voor de WDO. Een compleet nieuw, jong, bestuur treedt aan.

20. En ook het Automatenkabinet sluit in oktober de deuren. Zo besluit eigenaar Jelle Zijlmans. Problemen met de vergunningen en in het duigen vallen van het plan voor een verhuizing naar het postkantoor doen hem daartoe besluiten. Toneelvereniging Ons Clubje en Muziekvereniging Jubal stopten al eerder (Antwoord: C).

21. De renovatie van de Spoorbrug dreigt even roet in het eten te gooien voor de intocht van Sinterklaas. Omdat de brug niet kan draaien halverwege november, dreigt de goedheiligman even geen gebruik te kunnen maken van zijn bekende Pakjesboot. Die moet over de Vecht uit de richting van Muiden komen. Brug-eigenaar ProRail durft het toch niet aan en besluit op het laatst, samen met de aannemer, het werk uit te stellen (Antwoord: A).

22. De Hogeweyk krijgt dit jaar veel hoog bezoek. In april komen koningin Màxima en koningin Silvia van Zweden een kijkje nemen. In november doet premier Rutte dat stiekem. Alleen de Dalai Lama, die moet nog komen (Antwoord: C).

23. Hallo december! Hallo discussie rondom het Wilhelminabootje (Antwoord: B)! Als de gemeente met een rood plakkaat de verwijdering van het buurtbootje in de Vest eist, breekt een storm van protest los. Dit is toch juist een prachtig voorbeeld van het gevraagde burgerinitiatief? De gemeente bindt in. De boot wordt voorlopig gedoogd.

24. Ook in december: bij de Hobbedob wordt een aangifte opgenomen van de diefstal van een kerstboom. Een eenzame dief of baldadigheid?

En de bonusvraag:
1. Ammoniak
2. Magneet
3. Roskam
4. Gereformeerd

Voor het gemak nog even alle antwoorden op een rij:
1C, 2B, 3C, 4A, 5A, 6B, 7A, 8B, 9A, 10C, 11B, 12A, 13C, 14A, 15B, 16C, 17A, 18C, 19B, 20C, 21A, 22C, 23B, 24A.

In februari: Dance@TheVecht.
We zochten visboer Johan Bulten.
Opknapbeurt geeft Nieuwstad opkikker.
De Pakjesboot.