Terwijl de vrouwen breien, kunnen de mannen biljarten. In gele trui Ria Gijben, in rood jasje Marjos Zwartjes.
Terwijl de vrouwen breien, kunnen de mannen biljarten. In gele trui Ria Gijben, in rood jasje Marjos Zwartjes. Foto: Marieke van Veen

'Er wordt wel gemopperd, maar er is in Weesp zat leuks te doen'

WEESP - Toen De Wintertuin ging verbouwen en De Roskam ging verhuizen, blies Buurtvereniging De Achtergracht het buurthuis in het OAZ-gebouw nieuw leven in. De senioren van Weesp verdienen immers een gezellige oude dag. Een gat in de markt is het vooralsnog niet. Op wat biljarters na laten de ouderen het initiatief links liggen. Is een Breicafé de oplossing?

door Marieke van Veen

Ooit was Buurtvereniging De Achtergracht een bloeiende vereniging. Vele jonge gezinnen uit de buurt sloten zich aan en samen werd er van alles ondernomen: van kaartmiddagen en feestavonden tot kinderactiviteiten en uitjes naar pretparken. Maar de kinderen werden groot, levens veranderden en de vereniging bloedde min of meer dood. Wat restte was het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan, dat op een gegeven moment alleen nog werd gebruikt door derden.

Erg jammer, zo vond Ria Gijben van het bestuur. Ze had privé meer vrije tijd gekregen en wilde naast het verhuren van het OAZ-gebouw graag wat meer doen voor de samenleving. De Weespse hoorde van de verbouwing van De Wintertuin en de verhuizing van De Roskam. Voor de ouderen die hierdoor hun sociale contacten dreigden kwijt te raken, besloot ze in september 2014 een buurthuis op te starten. Ze kocht het biljart van de inmiddels gesloopte sporthal aan de Weesperweg, vulde de koelkast met bier, wijn en fris, zette Scrabble en Rummikub op tafel en gooide vol verwachting de deuren open. Maar het bleef stil.
"Ik snap er niks van", reageert Gijben teleurgesteld. "Ik heb er van alles aan gedaan om het buurthuis onder de aandacht van de Weespers te brengen, maar op enkele vaste biljarters op de dinsdagmiddag na komt er eigenlijk niemand. De twee heren die steeds komen biljarten, komen hierheen omdat 'het hier zo lekker rustig is'. Maar voor mij is dit wel heel erg rustig."

De Weespse besloot nog wat meer leven in de brouwerij te brengen door elke laatste donderdag van de maand een bingo te houden, maar dat heeft slechts ten dele gewerkt: "De bingomiddagen zijn heel gezellig, dan heb ik zo'n 25 man binnen. Maar op de andere dagen zie je ze niet. Natuurlijk heb ik de mensen ernaar gevraagd. Meestal geven ze als antwoord dat ze geen tijd hebben: een koffiemiddag hier, een soosmiddag daar, een lezing hier, een maaltijd daar. Er wordt wel eens gemopperd dat er te weinig georganiseerd wordt, maar ik begin het idee te krijgen dat er - ook voor ouderen - meer dan genoeg te doen is in Weesp."

Toch geeft Gijben het nog niet op. "Ik heb overwogen de stekker er uit te trekken, maar juist toen stapte Marjos Zwartjes van het buurtpanel Zuid/Aetsveld binnen. Ze zocht een locatie voor een breicafé. Dat kwam echt als geroepen, want nu kunnen we onze activiteiten combineren. Zij komt hier elke dinsdag met haar breiclub zonder huur te hoeven betalen en ik hou de deuren open voor de kaarters en de biljarters. Met de inloop op donderdag stop ik wel, die dag kwam er vaak niemand."

De Weespse hoopt dat de activiteiten een kans krijgen. "We hebben het OAZ-gebouw van binnen laten opknappen, er ligt onder meer een hele nieuwe vloer in. Dat kon van de 'erfenis' vanuit de glorietijd van de vereniging en we hebben natuurlijk nog steeds inkomsten vanuit de verhuur. Het gebouw kan er weer jaren tegen, dan is het zonde als er amper gebruik van wordt gemaakt."
Het breicafé / buurthuis is elke dinsdag van 13.00 tot 16.30 uur. De eerstvolgende bingo is donderdag 29 januari, zaal open vanaf 13.00 uur.

'Ik overwoog de stekker er uit te halen, maar toen was daar het breicafé'