De brandweer staat binnen vijf minuten voor de deur en voorkomt erger bij de Van der Muelen-Vastwijkschool.
De brandweer staat binnen vijf minuten voor de deur en voorkomt erger bij de Van der Muelen-Vastwijkschool. Foto: Christian Pfeiffer

Snel ingrijpen redt school op oudejaarsavond

WEESP - Enkele ogenblikken voordat de brandweerwagen voor de deur van de school stopt, slaan de vlammen manshoog uit de linoleumvloer. Vonken vallen uit het plafond. Een brand die, aan het begin van oudejaarsavond in de Van der Muelen-Vastwijkschool, veel erger had kunnen aflopen.

door Christian Pfeiffer

De vlammen in de aula worden iets voor zes uur 's avonds gezien door een lerares van de naburige school De Triangel die aan de overkant woont. De brandweer wordt gealarmeerd en staat vijf minuten later al voor de deur van de school. Met een schuimstoot is het vuur snel bedwongen.

Vuurwerk waarschijnlijk, zo mompelen de omstanders. De brand begon op het dak en via een lichtkoepel vreten de vlammen zich een weg de school in. Niets blijkt minder waar, zo brengt politieonderzoek aan het licht. Op het dak wordt een keukenbrandertje gevonden om suiker te karameliseren voor crème-brûlée. Opzet is in het spel. Maar ook berouw. De daders melden zich vrijdag bij de school en bij de politie. Agenten gaan praten met de aanstichters. De schade is ondertussen al verholpen, zo vertelt directeur Arrie Westerink. Of er kwaadwillige opzet in het spel was? Hij weet het niet, maar hij zegt wel: "Ik vind het moeilijk om te geloven dat dit moedwillig gedaan is."

Verder is oud en nieuw in Weesp opvallend rustig verlopen. Geen grote branden werden gemeld, geen opstootjes en er werden ook geen arrestaties verricht. De brandweer moest nog wel uitrukken voor een autobrand bij het station. Bij de politie zijn wel aangiftes binnengekomen van auto's met vuurwerkschade aan de Tuinkade, Kostverlorenstraat en Heemraadweg.

Van Bochove
Een rustige jaarwisseling ook voor waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove. Hij snoepte niet te veel van de champagne zodat hij in geval van nood naar Weesp zou kunnen komen. Maar dat hoefde niet. "Ik heb ook begrepen dat Weesp een reputatie heeft een rustige stad te zijn tijdens oud en nieuw", zo vertelde hij.

Burgemeester in speech: 'Weesp heeft grote sociale cohesie'

In zijn nieuwjaarsspeech vertelde Van Bochove gisteravond dat 'er voor elkaar zijn', wat hem betreft het motto voor 2015 is. "Een opdracht voor ons allen in het jaar dat voor ons ligt", zo vertelde de burgemeester.

Dat is nodig omdat veel taken vanuit het Rijk bij de gemeenten zijn neergelegd. "Door deze verandering zal er een groter beroep gedaan worden op u en mij als creërende, zorgende en betrokken burger. En niet alleen een beroep op u, maar zeker ook op uw netwerken."

En dat kan in Weesp, zo zegt hij. "Weesp kenmerkt zich door een groot aantal vrijwilligers, een grote sociale cohesie en een bloeiend verenigingsleven. Er worden heel veel initiatieven genomen om, met elkaar, de kwaliteit van de stad te verbeteren."
Uiteindelijk gaat het ons allemaal aan, zo zegt de burgemeester. Ook al zien we dat misschien op dit moment nog niet zo.
Wie hier meer over wil weten, kan aan het einde van deze maand binnenlopen op een grote informatiemarkt die in de City of Wesopa wordt georganiseerd door de gemeente.