De film Michiel de Ruyter gaat maandag in première.
De film Michiel de Ruyter gaat maandag in première.

'Aan Michiel de Ruyter is jaren van research voorafgegaan'

WEESP - De historische avonturenfilm Michiel de Ruyter gaat maandag 26 januari in première in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Die avond zit ook Lars Boom uit Weesp in de zaal. Hij werkte als scenarist mee aan deze epische productie.

door Marieke van Veen

Wat een project moet dit geweest zijn!
"Dat kun je wel stellen. Het was echt een ongelooflijke klus, maar ook een ongelooflijk mooie klus. Het begon vier jaar geleden. Toen zat ik samen met producent Klaas de Jong om tafel om te kijken vanuit welke hoek we dit verhaal konden vertellen. Er waren meerdere opties, maar niet alles was goed uitvoerbaar. Dus hebben we gekozen voor de verdeeldheid van het volk. De Oranje-aanhangers tegen de republikeinen. Machtsspelletjes, complotten, moorden. Daar kon ik wel wat mee."

Wat wist je over de zeventiende eeuw?
"Wel wat, maar ik heb behoorlijk wat onderzoek moeten doen. Je kunt wel stellen dat aan dit filmscript jaren van research vooraf is gegaan. Gelukkig houd ik van geschiedenis. Ik heb vaker biografieën uitgewerkt waarvoor ik in iemands verleden en/of een bepaalde periode moest duiken. Bovendien ben ik nu bezig met Batavia's Death Song, een filmscenario over de ramp van de Batavia. Dat is enigszins vergelijkbaar, dus ik heb zeker wel wat met die tijd."

Ben je bij de opnames van Michiel de Ruyter geweest?
"Twee keer zelfs. Een keer in het oude stadhuis in Middelburg en een keer bij het Markermeer in Lelystad waar de zeeslagen zijn gefilmd. Dat was geweldig om te zien. Ik ben erg trots op deze film. Zonder andere producties tekort te doen, durf ik toch wel te zeggen dat dit een van de meest bijzondere producties is waar ik aan mee heb gewerkt. Het komt in Nederland zelden voor dat je een scenario mag schrijven voor zo'n ongekend grootse en dure productie."

Ben je benieuwd naar het eindresultaat?
"Ik heb de film zelf al gezien, maar zonder geluid en zonder muziek. Het is fantastisch om je scenario tot leven te zien komen. Ik was geroerd, terwijl het geluid nog ontbrak en met geluid de impact van de beelden nog veel groter is."

'Moorden, complotten, machtsspelletjes... daar kon ik wel wat mee'

Hoe spannend is een première nog voor jou?
"Premières zijn altijd spannend. Hoe reageert het publiek? De verwachtingen zijn hooggespannen. Men noemt het een bijna on-Nederlandse productie. Maken we dat waar? Bij theatervoorstellingen is dat nog erger, dan zitten de recensenten in de zaal. Bij de lancering van nieuwe films is er altijd een speciale voorstelling voor de pers, meestal een week voor de première. Daarbij: theater of musical is live, er kan nog van alles misgaan. Een film is helemaal af: als-ie eenmaal draait kun je er niets meer aan veranderen en als het goed is, wil je dat ook niet. Ik ga er volgende week maandag dus maar gewoon van genieten."

De historische avonturenfilm Michiel de Ruyter draait vanaf maandag 26 januari in de Nederlandse bioscopen. In de 17e eeuw is Nederland een grote zeevarende natie met Michiel de Ruyter (gespeeld door Frank Lammers) als briljant strateeg. Het Hollandse volk is verdeeld. Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht. Tegenstanders van Johan de Witt proberen prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II. De republikeinen is er daarom alles aan gelegen om de oorlog met de Engelsen te winnen. De Ruyter weet de Engelse vloot te verpletteren, maar wordt vervolgens meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen.

Scenarist Lars Boom.