De Dakar verliep eigenlijk meer dan prima voor Henno van Bergeijk. Totdat kortsluiting roet in het eten gooide.
De Dakar verliep eigenlijk meer dan prima voor Henno van Bergeijk. Totdat kortsluiting roet in het eten gooide.

Techniek laat Henno in de steek

WEESP - Juist toen het in de Dakar 2015 net lekker ging met Henno van Bergeijk liet zijn Husaberg hem vorige week in de steek. De motor had het op een zoutvlakte zo zwaar te verduren gehad dat de Weesper meerdere keren stil kwam te staan. De wedstrijdleiding besliste op een gegeven moment dat het mooi was geweest en haalde Van Bergeijk uit de race.

door Marieke van Veen

"Ik had 'm zo graag uitgereden", verzucht de Weesper. "Ik begrijp het besluit van de organisatie, maar zelf was ik nog niet aan opgeven toe. De dag ervoor had ik ook technische problemen, maar ben ik toch gefinisht. Wie zegt dat dat niet weer was gelukt?"

De wedstrijdleiding vond het echter niet verantwoord om Van Bergeijk door te laten rijden. Hij had zo veel achterstand opgelopen dat hij een gevaarlijk deel van de negende etappe pas in het donker zou bereiken. Dus volgde de Weesper de rest van de Dakar samen met Tim Coronel in de camper van het Maxxis-team.

De Dakar 2015 was een zware editie. "Het is altijd afzien - dat maakt het juist ook zo mooi - maar er waren dit jaar opvallend veel afvallers", meent Van Bergeijk. Bij hem ging het mis in de achtste etappe. "Daarvoor ging het hartstikke goed. Richting Uyuni in etappe zeven regende het heftig. Het water gutste van de bergen en in de rivieren ontstonden kolkende modderstromen. We moesten zo'n rivier oversteken. Ik zag zo'n dertig coureurs twijfelend stilstaan en vloog ze voorbij. Bij de finish werd ik als een held onthaald."
Vanwege zijn goede prestatie mocht hij de dag erna vroeg starten. "Ik had vleugels zo leek het wel, maar door zware regenval veranderde de zoutvlakte in een spekgladde en natte ondergrond." Van Bergeijks Husaberg viel uit en lange tijd kreeg hij hem niet aan de praat. Pas toen er iemand stopte die hem een reservebenzinepomp leende, kon hij met veel vertraging de etappe volbrengen. Op een powernap na bracht de Weesper de nacht sleutelend bij maanlicht door. Het mocht niet baten. Nog geen dertig kilometer na de start van de negende etappe sloeg de Husaberg opnieuw af. Toen Van Bergeijk een paar uur verbeten aan het sleutelen was, kwam de organisatie hem vertellen dat hij uit de race werd gehaald.