De vernieuwde binnentuin oogt licht en ruim.
De vernieuwde binnentuin oogt licht en ruim. Foto: Ruth van Kessel

Meeste bewoners blij met eigentijdse Wintertuin

WEESP - Met koffie en gebak vierden bewoners, vrijwilligers, Versa Welzijn, de aannemer en Ymere woensdagochtend dat de grootschalige verbouwing van De Wintertuin aan de Nieuwstad is afgerond. Vooral de binnentuin van het seniorenwooncomplex heeft een metamorfose ondergaan en kan weer voor jaren mee.

Licht en ruimte: dat is het eerste dat de bezoeker opvalt zodra hij het atrium van De Wintertuin betreedt. Het overheersende grijs heeft plaatsgemaakt voor wit en licht valt ongestoord door de compleet vernieuwde koepel naar binnen. De vogeltjes zijn verhuisd naar de zijkant, pal naast de inpandige stalling voor de scootmobiels. Aan de tafels zitten groepjes mensen te kaarten, de klaverjasclub speelt haar competitie. Aan de andere kant van de ruimte speelt Nico Loef met een vriend een potje biljart. De bewoner kan zijn geluk niet op met de vernieuwing van zijn woonomgeving: "Alles lijkt ruimer en lichter. Vooral de vloer - houtlook vinyl - is een geweldige verbetering."

Met de afgeronde renovatie van het atrium komt er een einde aan de grootscheepse verbouwing van De Wintertuin. Drie jaar heeft het project geduurd, dat in totaal 2,1 miljoen euro heeft gekost: eerst werd de buitenkant aangepakt, toen werden technische installaties vernieuwd en ook in de woningen zijn desgewenst keukenblokken vernieuwd. In het atrium zijn naast de koepel, vloer en inrichting ook een nieuwe brandmeldinstallatie, automatische deuren, een camerasysteem en lampen aangebracht. Niet zichtbaar, maar wel cruciaal voor een prettig klimaat is de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie. Kees Kunst, directeur vestiging Weesp van Ymere: "In de zomer was het vaak heel benauwd in de binnentuin. Als het goed is is dat verleden tijd. De Wintertuin is nu weer volledig van deze tijd en we zijn trots op het resultaat." De aanpassingen zijn in goed overleg met de bewonerscommissie, beheerder, vrijwilligers en Versa Welzijn bedacht. Kunst: "Dat was een heel positief proces. Samen hebben we bedacht hoe we de functionaliteit van het atrium maximaal kunnen benutten en we zijn daar, denk ik, heel goed in geslaagd."
De meeste bewoners zijn meer dan tevreden met het resultaat. Pieter Oldekotte vindt zijn woonomgeving een stuk gezelliger geworden en Corrie de Vries roemt de sfeer, maar mist persoonlijk wel een beetje kleur. Alleen de plantenbakken worden node gemist. Een bewoonster: "Het mag dan allemaal wel eigentijdser zijn geworden, ik mis het groen. En mijn uitzicht op het dak van de stalling vind ik ook maar niks. Voor mij had dit niet gehoeven."