De Spieringbrug is al goed zichtbaar.
De Spieringbrug is al goed zichtbaar. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe Spieringbrug nadert voltooiing

WEESP - Het gaat hard met de nieuwe Spieringbrug. Over de Vecht is vorige week het beweegbare deel van de nieuwe Spieringbrug geplaatst. Over de brug wordt straks het lokale verkeer voor Weesp en Muiden geleid.

De Spieringbrug ligt vlak naast het nieuwe aquaduct van de A1 over de Vecht. Het gevaarte is vanuit Rotterdam over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Nigtevecht gebracht. Daar is het woensdagmorgen overgezet op een kleiner ponton en naar Muiden gevaren.

De bouw van de brug verloopt voorspoedig. Aan de oostkant zijn na de fundering de groene brugliggers geplaatst die al een goed beeld geven van hoe de brug er straks uitziet. Leuk weetje over het beweegbare deel: het 12 meter lange, ruim 16 brede en 80 ton wegende deel bestaat uit een stalen frame met een kunststof dek. Het is het grootste beweegbare kunststof brugdek van Nederland.

De bouw van de Spieringbrug verloopt voorspoedig. Aan de oostkant zijn na de fundering de groene brugliggers geplaatst, die al een goed beeld geven van hoe de brug er straks uitziet. Brug en landhoofd (waar de brug op de wal steunt) zijn aan die kant op elkaar aangesloten, waarna het val kon worden opgehangen.
Nu volgt nog het aanbrengen van de brugliggers aan de westzijde van de brug, en de afbouw van de brug: het aanbrengen van wegdek, hekken, verlichting en alle andere kleine dingen.

Na een testperiode van enkele weken is de Spieringbrug dan begin mei 2015 klaar. De brug is gebouwd door de provincie Noord-Holland in opdracht van de gemeente Muiden.