Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

'Ik wilde altijd al een eigen café'

WEESP - We horen het u denken: het Wapen van Weesp, waar is dat? Klopt, het gaat hier om 't Gat van Weesp op de hoek Slijkstraat/Hoogstraat dat sinds kort een andere eigenaar en een andere naam heeft. Het is de voormalige havenmeester van WSV De Vecht die hier zijn geluk beproeft.

door Marieke van Veen

"Ik heb altijd al een eigen café willen hebben", vertelt de 46-jarige kastelein die in 2008 Amsterdam verruilde voor Weesp. Dat hij juist nu deze droom tot uitvoer brengt heeft te maken met een samenloop van omstandigheden.

Seizoenswerk
"Havenmeester was ik alleen gedurende het toeristenseizoen. In de winter moest ik op zoek naar ander werk. Maar dat werd gaandeweg steeds moeilijker, omdat er ook steeds minder vacatures waren bij de uitzendbureaus. Daarom keek ik al langer uit naar iets voor het hele jaar." Rookhuijzen hoorde dat de uitbater van 't Gat van Weesp ermee wilde stoppen en trok de stoute schoenen aan. En daar staat-ie dan nu: achter de bar van zijn eigen café.

Nieuwe naam
Rookhuijzen geeft toe: echt storm loopt het nog niet. "Het mag nog wel wat drukker worden, zeker doordeweeks is het mij soms wat te stil. Dat heeft even tijd nodig." Was het dan wel verstandig om van naam te veranderen? Voormalige stamgasten geef je zo het idee dat je een andere weg inslaat. "Dat is een bewuste keuze. Met alle respect: 't Gat van Weesp had de laatste jaren niet zo'n goede naam. Door het café een nieuwe naam te geven, benadruk ik de nieuwe start die ik maak."

Stamkroeg
De nieuwe start is niet zozeer terug te zien in de inrichting. "Ik heb het hoekje achterin veranderd en ben bezig met een rookruimte, maar verder blijft het interieur voorlopig hetzelfde. Het is een mooie kroeg." Rookhuijzen was geen stamgast: "Ik ben niet zo'n plakker. Als ik 's avonds op stap ga, ga ik eerst even hier kijken en dan weer daar. Prima als mijn eigen stamgasten dat ook doen, dat houdt de Weesper horeca levendig. Bijna Thuis op de Nieuwstad was in mijn rondje vaste prik. Als ik dan toch per se een stamkroeg moet noemen, dan kies ik voor Bijna Thuis."

Eens per maand een speciale middag voor veteranen

Vrije dag
Veel tijd om een biertje te drinken bij Erwin en Dave van Bijna Thuis heeft Van Rookhuijzen voorlopig niet. Zeven dagen per week is hij in zijn eigen café te vinden. "Niet omdat ik alles alleen moet doen, want Ellie van Mourik van 't Gat werkt hier nog steeds, maar gewoon omdat het Wapen van Weesp nog op gang moet komen en als eigenaar is dat mijn verantwoordelijkheid. Straks als alles lekker loopt, hoop ik mijn werkweek terug te kunnen brengen naar zes dagen. Nog steeds veel? Joh, ik weet niet beter. Als havenmeester werkte ik ook zeven dagen per week."

Veteranenmiddag
Natuurlijk mist hij de haven, geeft hij toe. "Lekker de hele dag buiten. Zeker als de zon schijnt." Maar hij heeft ook veel zin om zijn plannen met Het Wapen van Weesp tot uitvoer te brengen. Zo heeft hij plannen voor een maandelijkse veteranenmiddag. "Ik ben zelf militair geweest. Heb gediend in Bosnië. Je moet zelf veteraan zijn om te weten wat ik heb meegemaakt. Daarom is het voor veteranen belangrijk dat ze elkaar kunnen ontmoeten. In deze regio gebeurt er op dat gebied niet veel. Ja, in het voorjaar is er een Veteranendag in Bussum, maar eens per jaar is echt te weinig."

Vrijdagmiddagborrel
Zelf noemt Van Rookhuijzen zijn café een moderne bruine kroeg. "Gezellig, maar niet oubollig. Ik draai Nederlandstalige muziek omdat ik daarmee opgegroeid ben, maar als een klant iets anders wil, zet ik dat met liefde op." De cafébaas hoopt veel Weespers binnen te krijgen. "Kom eens langs op vrijdag tussen 17.00 en 18.30 uur. Dan kost een biertje slechts 1,75 en serveren we borrelhapjes."