Zaal vol met voorstanders van behouden Gemeentemuseum van Weesp.
Zaal vol met voorstanders van behouden Gemeentemuseum van Weesp. Foto's: Christian Pfeiffer

'Er moet nu eens een visie voor het museum komen'

WEESP - Is er nog toekomst voor het Weesper Gemeentemuseum? En zo ja, hoe moet die toekomst er uitzien? De politiek praat daar vanavond over en vorige week werd voor het eerst een Politiek Plein gehouden: Weespers in gesprek met de politiek. De avond werd goed bezocht.

door Christian Pfeiffer

De raadzaal zit die woensdag dan ook vol. Zo'n zeventig belangstellenden. Van alle politieke partijen zijn raads-of commissieleden aanwezig. Vier opties worden doorgenomen. Twee extremen: het museum sluiten of juist fors investeren in museum (ruim anderhalve ton) en twee gematigde opties: het museum sluiten en alleen digitaal toegankelijk maken of het zo houden zoals het nu is en licht investeren.

Over die laatste optie is de zaal het binnen twintig minuten eens. Het museum moet openblijven en investeren is noodzakelijk. Een snelle uitslag, maar niet verwonderlijk omdat een groot deel van de aanwezigen van het eerste Politieke Plein banden met het museum heeft. De zaal zit vol met museumvrijwilligers en belanghebbenden.

Er moet nu eindelijk eens een echte visie komen voor het museum, zo is de breedgedragen boodschap. Er is de afgelopen jaren te weinig naar het museum omgekeken door de gemeente. "We voelen ons een rubberen bal. We worden soms enorm groot gemaakt als we nodig zijn, maar ook fijngedrukt als het even niet uitkomt", zo spreekt een vrijwilliger. "Het is nog niet zo lang geleden dat een deel van het museum moest worden opgedoekt omdat een wethouder een kamer nodig had." Investeringen zijn er nauwelijks gedaan en omdat het museum onderdeel van de gemeente is, kunnen externe fondsen niet of nauwelijks worden aangesproken. Verschillende keren wordt er geopperd het museum in een stichting onder te brengen of een 'vrienden van'-stichting op te richten.

Na anderhalf uur filosoferen over de toekomst is het eerste Politiek Plein klaar. Wethouder Peter Eijking voelt zich gesteund, zo vertelt hij na afloop: "Het college wil het museum openhouden en licht investeren, precies zoals de zaal wil."

Moeilijke taak voor de raad: waar komt het geld vandaan?

Toch heeft de gemeenteraad nog een harde noot te kraken. Er zal geld moeten worden gevonden om de toekomst te waarborgen. De rekening is echter al flink opgelopen. Nadat eerder zonder medeweten van de raadsleden op het stadhuis het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHC Vecht en Venen) voor 50.000 euro op pad werd gestuurd om een advies uit te brengen, is er nu nog meer geld nodig om de kwaliteit van het Gemeentemuseum te verbeteren.

Het advies van het RHC Vecht en Venen blijkt overigens voor deze discussie grotendeels onbruikbaar. Het is veel te ambitieus: het museum zou zich alleen maar gaan richten op bier, jenever en chocola. Het kostenplaatje zou oplopen tot boven de 160.000 euro. Een advies voor in de la dus: de externe kwartiermaker is met ruzie vertrokken.

Organisator en D66-raadslid Christian Zierleyn is tevreden over de eerste editie van het Politiek Plein. "De meningen waren redelijk eensgezind. Het museum is een belangrijk onderdeel van Weesp. Het is ons cultureel erfgoed. Daar zijn we trots op. Maar de meesten waren ook van mening dat er nu te weinig geld is om er veel van te maken. Het Politiek Plein was een succes. Dat smaakt naar meer."

Sluiten of alleen digitaal bezoek is geen optie.