Kidswereld richt zich vooral op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
Kidswereld richt zich vooral op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Foto: Kidswereld

Zuid-Koreanen doen ideeën op bij Kidswereld

WEESP - Willy Verweij van Kidswereld had vorige week een Zuid-Koreaanse delegatie over de vloer. De Aziatische ambtenaren wilden met haar van gedachten wisselen over de ontwikkeling van het jonge kind. Dat zij hiervoor naar Weesp afreisden is niet zomaar. Binnen BOinK (landelijke Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) staat Kidswereld hoog aangeschreven.

door Marieke van Veen

Wat was de reden van dit werkbezoek?
"In Zuid-Korea gaan kinderen pas op hun zesde naar school. De Zuid-Koreaanse overheid is aan het bekijken of dit zo moet blijven of dat het misschien anders moet."

Waarom bezochten ze dan een Nederlandse kinderopvangorganisatie?
"Om uit te zoeken wat voor een kind het beste is. Zo snel mogelijk het echte onderwijs in of zo lang mogelijk naar een 'voorschool'. Zelf vind ik dat Zuid-Koreaanse systeem juist goed. De basis voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling wordt met name gelegd in de eerste zes jaar van een kind."

En daar speelt het kinderdagverblijf een belangrijke rol in?
"Ja, en peuterspeelzalen net zo goed. Beide zijn kinderopvang en beide doen aan voorschoolse educatie. Maar de nadruk ligt, of zou moeten liggen, op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Als dat goed zit, stapt een kind steviger de wereld in."

Wat is een goede sociaal-emotionele ontwikkeling?
"Het draait allemaal om veiligheid, geborgenheid, erkenning en vertrouwen. Het belangrijkste is dat een kind moet weten dat het er mag zijn. Dat hij goed is zoals hij is en dat hij erbij hoort. Als je dat op jonge leeftijd niet ervaart, kun je daar als volwassene nog veel last van hebben."

Dit is toch ook onderdeel van de opvoeding door de ouders?
"Natuurlijk, maar soms doe of zeg je als ouders iets waarvan je - op dat moment - niet weet dat het niet zo goed is voor de ontwikkeling van je kind. Zeggen dat je kind moet stoppen met huilen omdat je het zat bent bijvoorbeeld. Of boos worden om iets onbenulligs omdat je een vervelende werkdag hebt gehad. De medewerkers op het kinderdagverblijf zijn allemaal pedagogisch geschoold; zij kijken en reageren anders."

Soms pak je het als ouders onbewust verkeerd aan

Dus ook huismoeders moeten hun kind naar de crèche doen?
"Ja, want het zó belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar volgens mij gaat bijna ieder kind tegenwoordig wel naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. En anders moet dat door het Rijk nog meer gestimuleerd worden."

Wat als een kind door de opvoeding thuis achterblijft in zijn ontwikkeling?
"Dan zetten we een ambulant medewerker op de groep en gaan we in gesprek met de ouders."

Stel: Ik betaal een klein fortuin per maand aan kinderopvang. En dan word ik door jullie op het matje geroepen omdat ik thuis soms boos word om rondslingerend speelgoed?
"De meeste ouders zijn blij met onze bemoeienis. Het gaat immers om het welzijn van hun kind. Soms zijn ouders zich gewoon niet zo bewust van iets. Maar het is inderdaad lastig dat ouders voor het kinderdagverblijf zo veel zelf moeten betalen en dus in feite klant zijn. Hierdoor is de verstandhouding anders."