Cuypers Ensemble met leden van Navarra tijdens Weesp Chamber Music Festival 2014
Cuypers Ensemble met leden van Navarra tijdens Weesp Chamber Music Festival 2014 Foto: Mel van der Giessen

Drie dagen genieten van muziek op hoog niveau

WEESP - Na het succes van vorig jaar is er in het eerste weekend van maart opnieuw een Weesp Chamber Music Festival in de Van Houtenkerk, onder de inspirerende leiding van het Navarra String Quartet uit Londen. Het driedaagse festival biedt een afwisselend programma en ook de jeugd wordt uitgedaagd om te komen genieten van klassieke en moderne muziek.

door Ruth van Kessel

De tweede editie van het Weesp Chamber Music Festival vindt plaats in het weekend van 6, 7 en 8 maart. Drie dagen lang zijn er concerten te beluisteren met een hoofdrol voor het Navarra String Quartet, waarbij het wereldbekende kamermuziekkwartet graag het podium deelt met 'friends', stuk voor stuk internationale musici van naam. Op de zaterdag is overdag de jeugd aan zet met een open podium voor Weesper jonge musici in Fort Ossenmarkt, georganiseerd door muziekschool Globe, en 's middags een optreden van het jeugdstrijkkwartet het Cuypers Ensemble in de Van Houtenkerk met na afloop een high tea. Zaterdagavond zijn er twee concerten te beluisteren, waarvan het 'Late Night Candle Light Concert' een intieme muziekbeleving belooft te zijn. De zondag start met een koffieconcert en met een Grande Finaleconcert wordt het festival uitgeluid. Weesper basisscholen worden uitgenodigd mee te werken aan een interactief concert op donderdag 5 maart en krijgen kosteloos een workshop aangeboden om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.

Het idee voor een eigen festival in Weesp ontstond twee jaar geleden, zo vertellen mede-organisatoren Ria van der Giessen en Fenneke van Swigchum. Tijdens optredens in Nederland logeerden de leden van het Navarra String Quartet wel eens in Weesp, de geboorteplaats van violiste Simone van der Giessen. Zij groeide op nabij de Van Houtenkerk en was altijd al verliefd op de akoestiek van het kerkje. Eigenaar van de Van Houtenkerk, Stadsherstel, was meteen te porren voor een uniek klassiek muziekevenement en zo beleefde Weesp in maart 2014 haar eerste Weesp Chamber Music Festival. Van der Giessen: "Het was zo'n groot succes met volle zalen en enthousiaste mensen, dat we dat graag dit jaar willen evenaren." Van Swigchum is zo mogelijk nog enthousiaster: "Dat we in Weesp deze musici van wereldklasse voor een habbekrats de sterren van de hemel kunnen zien en horen spelen is werkelijk fantastisch. Dat moeten we koesteren. Daar moet heel Weesp naartoe." Meer info op www.weespchambermusicfestival.nl. Tickets vanaf 31 januari ook te koop bij De Kleine Prins in de Slijkstraat.