Het Sociaal Wijkteam Weesp stelt zich voor.
Het Sociaal Wijkteam Weesp stelt zich voor. Foto's: Marieke van Veen

Acteurs brengen veranderingen Sociaal Domein in beeld

WEESP - Met persoonlijke verhalen, theaterstukjes en informatiekramen werden maandag in de City of Wesopa de veranderingen op het gebied (jeugd)zorg, welzijn en werk in beeld gebracht. De bijeenkomst was een initiatief van de gemeente Weesp in samenwerking met de betrokken instanties.

door Marieke van Veen

De tribune van het theater aan de Herengracht zat tot aan de bovenste rij vol met burgers, ambtenaren, politici en medewerkers van (maatschappelijke) organisaties
Ruby Rademaker
Veel indruk maakte het filmpje van Ruby Rademaker. De jonge Weespse deelde met het publiek de psychische problemen die ze een paar jaar geleden had. Het 'niet lekker in haar vel zitten' leidde tot een zelfmoordpoging en opname in de crisisopvang. Hulpverlening kwam destijds voor haar moeizaam op gang en bovendien sloot de geboden hulp niet goed aan op haar behoeften, zo vertelde ze openhartig. Uiteindelijk was het een docente van school die de jonge Weespse uit het diepe dal wist te trekken. Inmiddels heeft Ruby haar leven weer redelijk op de rit, zo besloot ze haar relaas.

Toneelstukje
Aan de hand van Ruby Rademakers verhaal werden twee toneelstukjes opgevoerd. De acteurs speelden eerst de weg na die Ruby heeft bewandeld en lieten daarna zien hoe het in de nieuwe opzet beter zou moeten gaan. Het nieuw ingestelde Sociaal Wijkteam Weesp moet in dergelijke gevallen snel in actie komen om te voorkomen dat Weespers van de regen in de drup belanden. Met een ander toneelstukje werd de nieuwe Participatiewet behandeld. Voor een uitkering vraagt de gemeente nu van de ontvanger een tegenprestatie, zoals vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Sociaal Wijkteam
Het Sociaal Wijkteam Weesp werd aan de zaal voorgesteld. De medewerkers vertelden over hun achtergrond, specialisatie en motivatie. De een komt uit de verslavingszorg, de ander heeft in de jeugddetentie gewerkt en weer een ander weet alles van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Door hun krachten en kennis te bundelen kunnen ze snel hulp bieden, bijvoorbeeld door adviezen te geven of door doorverwijzingen te regelen. De gesprekken vinden plaats bij de hulpzoeker thuis. Het publiek zat vol vragen, maar kreeg niet altijd naar voldoening antwoorden. Jammer, want deze bijeenkomst was toch vooral bedoeld om de veranderingen meer concreet te maken. Dat een ambtenaar steeds op de tijd hamerde ('we moeten nu echt verder') was ook niet echt bevorderlijk voor de interactie. Dit werd nog wel gecompenseerd met de informatiemarkt die als afsluiting werd gehouden. De bezoekers konden bij de kraampjes in gesprek gaan met het wijkteam en andere maatschappelijke organisaties.

Veranderingen
Het Rijk heeft de taken op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn en werk overgedragen aan de gemeenten. Door onder meer een Sociaal Wijkteam in te zetten hoopt de gemeente burgers met problemen sneller en eerder te helpen. Hiermee wordt erger voorkomen en worden kosten bespaard. Uitgangspunten is dat Weespers er zo veel mogelijk met hulp vanuit hun directe omgeving uitkomen. Lukt dat onverhoopt niet, dan kan er door het team professionele ondersteuning en/of hulpverlening ingeschakeld worden.

Regietheater laat zien wat er verandert voor Weespers.