De discussie is vrijdag in de Kazerne in Muiden.
De discussie is vrijdag in de Kazerne in Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

Wie krijgt de Bloemendalerpolder?

WEESP - Aanstaande vrijdag mag Weesp bij de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer gaan verdedigen waarom de Bloemendalerpolder helemaal bij Weesp zou moeten horen. De Kamerleden gaan in de Kazerne in Muiden in gesprek over de fusie van Muiden, Naarden en Bussum. De nieuwe gemeentegrens is een heikel onderwerp in deze discussie.

door Christian Pfeiffer

De Kamerleden zullen in gesprek gaan met de drie burgemeesters en diverse afgevaardigden van organisaties.

Bloemendalerpolder
Bekend is al dat de wethouder van Muiden zal gaan pleiten voor het behoud van een stuk Muidense polder. Muiden blijft erbij dat zij recht hebben op het grootste deel van de Bloemendalerpolder. Weesp wil de grond graag hebben omdat er de komende jaren een compleet nieuwe wijk moet verschijnen en het volgens de Weesper gemeenteraad niet meer dan logisch is om die wijk in één gemeente te bouwen. Een idee van Weesp dat wordt gesteund door de provincie Noord-Holland.

Muiden is boos. De gemeente eist zelfs een forse schadeclaim mocht de polder toch naar Weesp gaan.

Maar eigenlijk is de discussie over de polder vrijdag van ondergeschikt belang. De verwachting is dat de hoorzitting voornamelijk zal gaan over de financiële problemen van Muiden: een breekpunt voor de gemeenten Bussum en Naarden. De burgemeester van Bussum zal op dit terrein het woord voeren.

Geen droomfusie
De droomfusie van de drie buurgemeenten komt namelijk steeds verder onder druk te staan. De fusie moet per 1 januari 2016 al plaatsvinden, maar nog steeds is er geen besluit genomen over woningbouw op het KNSF-terrein in Muiden. Dat had allang gebeurd moeten zijn. De financiële risico's die de fusiegemeente Gooise Meren loopt zijn daarmee nog steeds niet duidelijk.

Vorige week maakte Muiden bekend dat een besluit voor het najaar ook niet wordt verwacht. Dat is voor Bussum en Naarden de aanleiding om de gemeenteraden nog eens bij elkaar te roepen en bij het Rijk aan te dringen op voldoende dekking voor de risico's. Als die dekking er niet komt willen Bussum en Naarden alleen nog maar ambtelijk fuseren met Muiden.

Bussums gemor
Het gemor van, voornamelijk, Bussum lijkt sterk op de weerstand die de gemeente enkele jaren geleden bood tegen de GV4-fusie met Weesp erbij. Ook toen wist die gemeente uiteindelijk de Kamerleden ervan te overtuigen tegen de gemeentelijke fusie te stemmen. Bussum is boos omdat bij het begin van het fusieproces de belofte is gedaan dat Muiden geholpen zou worden. Dat dit nu niet lijkt te gebeuren, steekt.

Toch is de meeste tijd op de agenda ingepland voor een algemeen deel over de fusie. De burgemeester van Naarden zal het woord voeren. Onder degenen die verder nog mogen aanschuiven bij de Kamerleden zijn onder andere afgevaardigden van de Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden, Wilbert van Waes namens de inwoners en ondernemers van Naarden, Bussum Muiden, de bibliotheek en de vereniging Bussum Natuurlijk Beter.

Individuele sprekers mogen niet aanschuiven, alleen mensen die vanuit een georganiseerd verband spreken en een uitnodiging hebben gehad. Volgens de griffier van de Tweede Kamer zijn hierdoor twee mensen buiten de boot gevallen.

Belangstellenden
Wie de gesprekken wil volgen kan zich vrijdag melden bij de Kazerne aan de Kazernestraat 10 in Muiden. De gesprekken zijn van 10.30 tot 12.30 uur. Er komt een livestream via YouTube, die overal te volgen is. Mocht het te druk worden in de Kazerne dan kan men ook in het gemeentehuis van Muiden meekijken in de vergaderruimte. Via www.weespernieuws.nl kunnen belangstellenden ook een liveblog meelezen.