Veel belangstelling voor workshop robotica.
Veel belangstelling voor workshop robotica.

Binnen een uur rijden er 15 robots door de tent

WEESP - Zet dertig slimme tot superslimme kinderen bij elkaar en binnen een klein uur rijden er vijftien robots door je restaurant. Dat gebeurde zondagmiddag in restaurant Aaltje aan de Herengracht, waar werkgroep HB0294 een contactmiddag hield voor hoogbegaafde kinderen. Twee informaticastudenten van de Universiteit van Amsterdam verzorgden een workshop robot programmeren. Dat werd een groot succes.
Initiatiefnemer van de contact- en spelmiddagen in Aaltje is Marijke Schekkerman van De Begaafdenwijzer uit Weesp. Zij probeert met haar bureau het hoogbegaafdenonderwijs op de Weesper scholen op orde te krijgen. Daarnaast organiseert ze op vrijwillige basis onder de noemer HB0294 leuke activiteiten voor de meer- en hoogbegaafde kinderen uit Weesp en omstreken. De workshop robot programmeren was een schot in de roos. Normaal komen er zo'n negen gezinnen, dit keer was de zaal afgeladen.
De leeftijden van de aanwezige kinderen varieren van kleuter tot tiener. Voor de ouders is het leuk en fijn om te zien hoe hun kroost met 'ontwikkelingsgelijken' een spannende uitdaging aangaat. De ouders van de 5-jarige Boris kijken vertederd toe hoe hun zoon met een 10-jarig meisje achter een laptop kruipt. "Het is nog niet duidelijk in hoeverre Boris meerbegaafd is", vertelt zijn vader. "Het was de juf op school die ons op haar vermoedens wees, maar omdat hij nog zo jong is, is het nog niet goed te meten. De juf merkte het vooral omdat hij zich snel verveelt in de klas." Hij is benieuwd hoe Boris zich gaat ontwikkelen. "Zelf heb ik weinig verstand van computers, het is dan ook heel apart om te zien hoe Boris op een MacBook een robot aan het programmeren is."

door Marieke van Veen

Ook GroenLinks-raadslid Charda Kuipers staat naar haar zoon te kijken. "Hij zit op de Jozefschool en zat vorig jaar in een plusklas. Dit jaar is dat er helaas niet. Jammer, want hij heeft dit soort dingen echt nodig. Erg fijn dus dat er middagen zoals deze georganiseerd worden." Marijke Schekkerman van HB0294 valt haar bij: "De Weesper scholen pakken het steeds beter op, maar er moet nog een hoop gebeuren. Vaak gaat de aandacht vooral naar kinderen die moeilijk leren, meer- en/of hoogbegaafdheid wordt vaak gezien als een luxeprobleem. Met De Begaafdenwijzer bekijken we nu de mogelijkheden voor een bovenschoolse plusklas, maar dat heeft tijd nodig."

De workshop robotica is in principe eenmalig, maar HB0294 houdt regelmatig contact- en spelmiddagen voor meer- en hoogbegaafde kinderen en hun familie. Schekkerman: "Het idee is elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen en de kinderen de kans te geven om buiten school en buiten hun hobby's andere contacten op te doen." De middagen vinden plaats in restaurant Aaltje (drankjes voor eigen rekening). Schekkerman heeft contact met de interne begeleiders van de Weesper basisscholen, zodat zij ouders op de bijeenkomsten kunnen wijzen. Maar ouders mogen ook zelf contact zoeken met de werkgroep: hb0294.blogspot.nl.

Spannend: doet-ie het?