De kans is groot dat de zaterdag-1 van FC Weesp straks tot het verleden behoort.
De kans is groot dat de zaterdag-1 van FC Weesp straks tot het verleden behoort. Foto: Yannick uit den Boogaard

FC Weesp: doek valt voor zaterdagelftal

WEESP - Het zou zomaar kunnen dat FC Weesp na komend jaar geen eerste elftal meer heeft op zaterdag. Het bestuur van de voetbalclub heeft besloten de geldkraan langzaamaan dicht te draaien en meer geld te gaan reserveren voor het jeugdvoetbal. De stap zorgt voor een schok onder de spelers en de staf van het eerste zaterdagelftal.

door Sjoerd Stoop

Dat FC Weesp gaat stoppen met het eerste zaterdagelftal zat er volgens bestuurder Arjan Geertsma van voetbalzaken al langer aan te komen. "We hebben enkele jaren geleden al de keuze gemaakt om meer aandacht te besteden aan het verbeteren van onze jeugd, de toekomst van onze club. Dat kost geld en als je dat goed gaat doen, heb je er ook meer geld voor nodig. We hopen de jeugdtak de komende jaren te versterken. Deze keuze heeft gevolgen voor andere takken van FC Weesp. We hebben besloten het geld op de zaterdag weg te halen. Daar hebben we lang over nagedacht, maar onlangs hebben we toch de knoop doorgehakt. Daar wordt gemengd op gereageerd, maar we moeten wel. We gaan het budget voor het eerste zaterdagelftal gefaseerd afbouwen. Dat zal betekenen dat het doek valt voor het team."

Zaterdag speelt lager
FC Weesp heeft nu een eerste zaterdagelftal én een eerste zondagelftal. Het kost de club te veel geld om de twee zogenaamde standaardelftallen levend te houden. Het zondagelftal gaat door, voor het zaterdagelftal wordt geen geld meer gereserveerd. De club redeneert: "De keuze voor zondag boven zaterdag is geen principiële keuze. Onze zondagselectie is een volwaardige selectie die de laatste jaren een goed prestatief niveau weet te handhaven. Onze zaterdagselectie speelt aanzienlijk lager en is feitelijk gereduceerd tot één elftal."

FC Weesp benadrukt verder dat de stap alleen gevolgen heeft voor het eerste zaterdagelftal. Er voetballen op zaterdag vele jeugdteams en enkele veteranenteams. Dat gaat gewoon door.

Een schande
De stap van het bestuur komt hard aan bij de spelers en staf van het eerste zaterdagelftal. "Een schande", noemt elftalleider Arie van Overeem het. "Het werd ons afgelopen week doodleuk medegedeeld. Het kwam nogal rauw op ons dak. Enkelen hadden het wel even te kwaad. Er was veel ongeloof, vooral vanwege de door het bestuur genoemde argumenten. Ze zeggen dat het gaat om geld. Heel gek, want we hebben alles eens onder elkaar gezet en we leveren de club zelfs geld op. We hebben zelf het gevoel dat er wat anders speelt."

'Als het bestuur het plan doorzet, gaan we naar een andere club'

Het eerste zaterdagelftal kent al jaren een vaste kern; het grootste deel van de spelers kent elkaar al jaren. "Veel van onze spelers zijn letterlijk groot geworden bij Rapiditas, ADE, The Victory of FC Weesp. Ze dragen de club een warm hart toe en staan elke week op het veld om de zogenaamde FC Weesp-eer hoog te houden. Dat het bestuur nu besluit de stekker uit het team te trekken is respectloos naar deze jongens toe."

Stoppen
Het zaterdagelftal heeft erover nagedacht om er meteen maar helemaal mee te stoppen, maar hoopt eerst nog op een goed gesprek met het bestuur. "We hopen dat we ze nog op andere gedachten kunnen brengen, maar we vragen ons af of we wel een kans hebben. Ze moeten wel openstaan voor onze tegenargumenten. We hebben een afspraak gemaakt met het bestuur voor een gesprek. We zullen er zelf alles voor doen om ons zaterdagelftal te behouden. Vooralsnog voetballen we gewoon door en zullen we ook alles geven voor de club. Als het bestuur hun plannen met ons team echt doorzet, zullen we met z'n allen naar een andere club vertrekken."