Het Weesper porselein in het museum is uniek: geen enkel museum heeft zo'n collectie.
Het Weesper porselein in het museum is uniek: geen enkel museum heeft zo'n collectie. Foto: Christian Pfeiffer

Museum eindelijk serieus genomen

WEESP - Het Gemeentemuseum blijft gewoon open. Die conclusie is wel te trekken na de eerste politieke discussie over de toekomst van het museum. Sterker nog: doordat velen op de bres springen voor het Weesper museum, is de kans groot dat het Gemeentemuseum er beter van wordt.

door Christian Pfeiffer

Het waren niet de minsten die vorige week tijdens de inspraakronde van de raadscommissie in felle bewoordingen hun steun uitspraken voor het museum. Porseleindeskundige Elvera Siemons en kunsthistoricus Gerrit Vermeer (namens Bond Heemschut) namen geen blad voor de mond: Weesp heeft een uniek museum, met een zeer zeldzame collectie Weesper porselein en een niet te onderschatten collectie bouwtekeningen.

Een pareltje, zo zeggen de deskundigen. Daar moet Weesp trots op zijn. En dat in een gebouw (het stadhuis) dat landelijk in het lijstje van honderd belangrijkste monumenten staat. Wie de raadzaal rondkeek zag sommige raadsleden de rug rechten, ogen gingen glanzen van trots.

Geen enkele politieke partij denkt erover om het museum te sluiten. Al is dat wel een van de opties die serieus op tafel liggen. Maar niemand wil eraan. Toch is het nog wel de vraag hoe het nu verder moet.
Om het verhaal duidelijk te maken moeten we even terug naar mei 2014. Het gekrakeel rondom het museum begint die lente als conservator Ad Jobse met pensioen gaat. Intern wordt binnen de gemeente de vraag gesteld of er een opvolger gezocht moet worden. Een onderzoek wordt ingesteld. Via het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen wordt een externe kwartiermaker aangetrokken, Theo Meereboer. Dan gaat het mis. In een intern rapport wordt de staat van het museum volledig afgekraakt. Een rapport dat later handig blijkt bij het opstellen voor een heel duur toekomstadvies voor het museum: alles moet anders. Het Gemeentemuseum moet zich gaan richten op bier, chocola en jenever. Meer niet.

Maar Meereboer vertrekt al voordat het toekomstadvies besluitrijp is. Een interne machtsstrijd bij het RHC Vecht en Venen kost hem de kop. Het college van B en W pakt een paar ideeën uit zijn advies en komt met een eigen, veel realistischer voorstel: trek een nieuwe conservator aan en investeer de komende jaren in het museum.

Deskundigen springen op de bres voor zeldzame collectie

En die kant gaat het nu ook op. Eigenlijk tot tevredenheid van alle partijen. Het is alleen de vraag hoeveel geld het museum de komende jaren krijgt. En daar komt de hele discussie rondom de toekomst van het Gemeentemuseum handig van pas. Omdat nu het budget eens goed tegen het licht wordt gehouden, kwam Christian Zierleyn van D66 er achter dat meer dan de helft van het budget van 100.000 euro opgaat aan een vage post 'Overhead'. Een post waaronder al het dagelijkse onderhoud aan de gemeentelijke gebouwen wordt gestoken, zoals de schoonmaak.
Het Gemeentemuseum blijkt ruim 50.000 euro te betalen aan de post die in de boeken staat voor 155.000 euro. Een situatie die al jaren zo is.

Morgenavond behandelt de gemeenteraad het Gemeentemuseum voor de laatste keer. Dan wordt ook gekeken of de verdeling van de post 'Overhead' wel zo eerlijk is. Waarschijnlijk besluit de gemeenteraad voor volgend jaar weer gewoon 100.000 euro uit te trekken voor het aanstellen van een nieuwe conservator. Die mag dan zelf met ideeën komen om het Gemeentemuseum beter op de kaart te zetten. Een interessante taak: door de discussie rondom de toekomst liggen er al aanbiedingen van porseleindeskundige Elvera Siemons, de museumvereniging en omliggende musea om eens goed naar de Weesper collectie te kijken.

De raadsvergadering over het museum, verruiming van de zondagopenstelling en andere actuele zaken begint donderdagavond om 20.00 uur en is live te volgen via WeesperNieuws.nl.