Mohamed Ouardi, voorzitter van de Assoenatmoskee aan de Nijhoffstraat.
Mohamed Ouardi, voorzitter van de Assoenatmoskee aan de Nijhoffstraat. Foto: Ruth van Kessel

Geen publiek statement, wel schrik, afschuw en alertheid

WEESP – Even zat de schrik bij Mohamed Ouardi er donderdagavond goed in toen hij later op die avond hoorde van de poging tot gijzelneming bij het Achtuurjournaal van de NOS. Alsjeblieft, laat het geen moslim zijn geweest? De voorzitter van de Weesper Assoenatmoskee aan de Nijhoffstraat vreest elk incident waarbij moslims negatief betrokken zijn: "Dat heeft zijn weerslag op de hele moslimgemeenschap, hoe onzinnig die reactie ook is."

door Ruth van Kessel

Nog maar nauwelijks bekomen van de aanslagen in Parijs waar twee broers uit naam van Allah aanslagen pleegden op de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo en een gijzeling in een Joodse supermarkt, werd Nederland afgelopen donderdag opgeschrikt door een actie van een man die met een pistool uitzendtijd opeiste in het Achtuurjournaal van de NOS. Televisieschermen gingen op storing, een tijd lang bleef Nederland in het ongewisse van wat er aan de hand was. Op dat moment was Mohamed Ouardi, voorzitter van de Assoenatmoskee, in de moskee en het nieuws was daar nog niet doorgedrongen. Ouardi kwam pas later op de avond thuis en hoorde van zijn vrouw wat er was gebeurd. Ouardi: "Het eerste dat je hoopt als je hoort dat er iets gebeurt in Nederland is dat er geen islamitische allochtoon bij betrokken is. Mensen trekken verkeerde conclusies en hebben de neiging om de islam te veroordelen. Dat is niet reëel. Als iemand iets doet, is zijn of haar daad voor eigen rekening en niet voor een heel geloof en haar aanhangers. Je zou het idee krijgen dat je je als moslim moet verantwoorden voor daden van een andere moslim en dat is natuurlijk onzin. Zo werkt het bij andere geloven ook niet: als een christen iets verschrikkelijks doet, worden andere christenen daar als groep ook niet op aangesproken."

Charlie Hebdo
De gebeurtenissen in Parijs waren net als in de hele wereld ook binnen de Weesper moslimgemeenschap het gesprek van de dag. Mensen vinden het verschrikkelijk en het medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers is groot. Het gegeven dat de daden zijn gepleegd uit naam van de islam, maakt de verontwaardiging en de schrik nog erger. Ouardi: "Deze daders zijn geen echte moslims, want een moslim zou zoiets nooit doen. De islam is een vreedzame religie, dit geweld past er absoluut niet bij." Dat was ook de boodschap van de Weesper imam Tijani in zijn preek na de aanslagen in Parijs: de islam en geweld hebben niets met elkaar te maken en in die zin veroordeelde hij de daden van de twee broers die zeiden te handelen uit naam van Allah. Ouardi: "Hoe kwetsend spotprenten over Allah en de profeet ook zijn, dat kan nooit de daden van die broers goedpraten. Die daden zijn vele malen slechter dan de spotprenten zelf."
Persoonlijk voelt Ouardi zich niet aangesproken door de wandaden van de IS in Syrië en Koerdistan en de aanslagen door geradicaliseerde moslims. Zij zeggen te handelen uit naam van Allah, maar ze misbruiken de islam voor hun gruweldaden. Ze richten zich zelfs ook op andere moslims: 70% van de mensen die op de vlucht zijn voor IS, hangt de islam aan, dus dat rijmt niet, vindt de voorzitter van de moslimgemeenschap. Ouardi: "In Weesp merk ik niets van toegenomen 'haatgevoelens' jegens moslims en ik heb ook niet van mensen in de gemeenschap gehoord dat ze zich onveilig voelen. Misschien komt dat ook omdat ik er geen aandacht aan schenk. Ook hoor ik van mijn kinderen geen verhalen, zij merken ook niets van een verandering in hoe ze benaderd worden door Weespers en op school. Daar ben ik blij om, want het gaat natuurlijk niet om ons."

Geen statement
Ook Weesper advocate Samira Bouddount van advocatenkantoor Bouddount in Amsterdam zegt niets te merken van een discussie in Weesp. Naar haar drie jonge kinderen toe benadert ze de recente gebeurtenissen die de moslimwereld op haar kop zetten als een nieuwsitem. Bouddount: "Ik maak er geen heet hangijzer van en ook heb ik de kinderen niet gewaarschuwd dat ze misschien anders worden benaderd op school of op straat. Ik merk daar zelf ook niets van, maar ik spreek nu puur vanuit mezelf, niet namens de moslims." Net als Ouardi vindt de advocate het verschrikkelijk wat er in Parijs is gebeurd. "Als je het met bepaalde uitingen oneens bent of je voelt je gekwetst, zijn er talloze wegen om je ongenoegen te uiten. Kies de rechtsgang of ga demonstreren, geweld is nooit een optie."
De advocate toont begrip voor moslims die ervoor kiezen om met een openlijk statement afstand te nemen van de gebeurtenissen in Parijs. Toch kiest ze er zelf bewust voor om dat niet te doen: "Ik heb dan het idee dat ik me moet verantwoorden voor iets wat een ander heeft gedaan. Als weldenkend mens is het toch vanzelfsprekend dat ik die moorden afkeur. Daar hoef ik mij niet publiekelijk van te distantiëren, alleen omdat ik moslim ben. Het is dat de krant het me nu vraagt: uit mijn mening blijkt dat ik er afstand van neem. Dat vind ik voldoende."

Ook Weesper Mohamed Yakhlaf, die in het verleden sportactiviteiten organiseerde voor Marokkaanse jongeren, merkt dat in de moslimgemeenschap de afschuw over de gebeurtenissen overheerst. Yakhlaf: "Je kunt je niet voorstellen dat mensen zoiets doen." Wel vertelt hij dat vaders zich meer zorgen maken over mogelijke radicalisering en dat ze daarom alert zijn. Yakhlaf: "Het is belangrijk dat jongeren actief betrokken blijven bij de moskee, zodat ze ervaren hoe de islam op een goede manier wordt gepraktiseerd. Zo kun je voorkomen dat ze ontsporen en mogelijk radicaliseren. Daarvan hebben wij in Weesp overigens vooralsnog geen signalen gekregen."

Weesper advocate Samira Bouddount.