De zaal zat vrijdag tjokvol afgevaardigden van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum.
De zaal zat vrijdag tjokvol afgevaardigden van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum. Foto: Christian Pfeiffer

Polder van jou, polder van mij, polder van allebei

WEESP - Het had iets van een burenruzie: 'Ik bouw een voetbalveld, dus de nieuwbouwwijk hoort ook bij mij' en 'Wij betalen de wegen, dus de polder is van mij'. Weesp en Muiden stonden vrijdag tegenover elkaar om te beargumenteren wie de Bloemendalerpolder krijgt.

door Christian Pfeiffer

De commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer was, uitzonderlijk, afgereisd naar de Kazerne in Muiden om zich maar weer eens te buigen over de fusieproblematiek in de regio. Veel bekende gezichten: de meeste Kamerleden waren hier al eens eerder geweest om zich over de mislukte GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum te buigen. Nu gaat het weer over die fusie, maar dan zonder Weesp.

Maar ook een fusie van Muiden, Naarden en Bussum gaat niet van een leien dakje: Muiden heeft er een financieel zooitje op het KNSF-terrein van gemaakt en Naarden en Bussum willen eigenlijk niet met die gemeente samengaan totdat alle risico's zijn afgedekt voor de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Bloemendalerpolder
En dan is er nog de Bloemendalerpolder. Weesp wil die graag hebben omdat hier 2750 huizen worden gebouwd, wat de kracht van de zelfstandige gemeente versterkt. Muiden wil de polder graag meenemen naar de nieuwe gemeente Gooise Meren. Het was vrijdag aan afgevaardigden van beide gemeenten om de Kamerleden te overtuigen van hun gelijk.

Echt hele sterke argumenten zijn er niet om de polder bij de ene of de andere gemeente in te delen. Vandaar dat zowel Weesp als Muiden zich beriep op redenen die in een burenruzie niet zouden misstaan. Burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp: "De nieuwe snelweg A1 vormt op de kaart een natuurlijke grens" en "de nog aan te leggen infrastructuur wordt op Weesp gericht." Wethouder Henny Timmerman van Muiden: "Wij gaan sportvoorzieningen en een brede school bouwen waar de polderinwoners van profiteren" en "wij hebben geld in de plannen gestopt, hoe krijgen we dat eruit?"

SP-Kamerlid niet tevreden: 'Weer is de fusie niet op orde'

Toch kan Weesp de winnaar van de discussie worden genoemd: met insprekers als burgemeester Van Bochove (oud-Kamerlid), Bouwfonds-directeur Harm Janssen en de humoristische VVD'er Alexander Bruch kwam de boodschap bij de Kamerleden beter binnen dat de polder Weesps moet worden dan de enigszins hakkelende wethouder Timmerman van Muiden die onverwachts de Muidense burgemeester Marleen de Pater moest vervangen.

De Tweede Kamer gaat in de lente het fusievoorstel met de grenscorrectie behandelen, al is het nog wel de vraag of er een besluit wordt genomen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zei al na afloop: "Er is nog zo veel onduidelijk: de gemeenten en de provincie Noord-Holland hebben hun huiswerk alweer niet goed gedaan. Nu staat de Tweede Kamer voor een dilemma: gaan we een besluit nemen over een fusie die half af is, of sturen we het voorstel weer eens terug naar de provincie? Neem de Bloemendalerpolder: het is geen taak van de Kamer om daarover te besluiten, daar moeten beide gemeenten eigenlijk zelf uitkomen. Desnoods met hulp van de provincie."