De volgende nieuwbouwwijk in Leeuwenveld mag gebouwd worden, oordeelde de rechter.
De volgende nieuwbouwwijk in Leeuwenveld mag gebouwd worden, oordeelde de rechter. Foto: Christian Pfeiffer

Niet gevonden heikikker houdt nieuwbouw op

WEESP - De eerste paal van de volgende nieuwbouwwijk in het Leeuwenveld gaat in maart de grond in. Dat is later dan gepland. Het werk lag stil door terugkerende bezwaren en kort gedingen, ingediend en aangespannen door Kees en Bianca de Graaf en hun Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp.

door André Verheul

De nieuwbouw komt langs de Leeuwenveldseweg in de Bloemendalerpolder. Het gaat om 51 woningen in de eerste van drie nieuwe bouwfases. Het fauna-echtpaar wees ontwikkelaar Blauwhoed erop dat deze polder het leefgebied is van de beschermde heikikker en de rugstreeppad. Dat leefgebied moet gecompenseerd worden, vinden ze. Er volgde ruim een jaar lang gebakkelei tussen Blauwhoed, de faunastichting en het ministerie van Economische Zaken, dat gaat over de naleving van de strenge Flora- en Faunawet. De start van de bouw van fase 1 is hierdoor enkele weken vertraagd, de verkoop en voorbereiding van de 41 woningen in fase 2 is erdoor opgehouden.

Blauwhoed legde een paddenpoel aan en zette een paddenscherm op om te voorkomen dat beschermde amfibieën de zandvlakte van het bouwterrein zouden ophuppen. "Wetende dat vlakbij de A1 wordt verbreed en daar de grond wordt voorbelast met een paar miljoen kubieke meter zand zonder paddenscherm", zo schrijft Blauwhoed-directeur Philip Smits in een weblog de frustraties van zich af. Het fauna-echtpaar was niet onder de indruk van het scherm en bleef met bezwaren komen.

Laarzen aan
In oktober bereikte deze kwestie een hoogtepunt toen vertegenwoordigers van Blauwhoed en het ministerie samen met het echtpaar De Graaf, ieder met eigen adviseurs, ecologen en advocaten, de laarzen aantrokken en zestien man sterk over de bouwkavel en door de aanpalende polder trok om met eigen ogen te zien of er heikikkers of rugstreeppadden waren. Geen diertje te bekennen.

Faunastichting De Graaf komt steeds met nieuwe bezwaren

Toch kon de bouw niet beginnen. De faunastichting van De Graaf wierp op dat de rugstreeppadden en heikikkers hoogstwaarschijnlijk al in het opgehoogde zand in winterslaap waren gegaan. Op basis van deze aanname besloot het ministerie de zaak opnieuw zorgvuldig te gaan afwegen. In het kantoor van Blauwhoed viel directeur Philip Smits van zijn stoel. Winterslaap? "Het was met 23 graden de warmste oktoberdag ooit. We raken hier werkelijk met z'n allen van het padje af", schrijft hij.

De zaak werd rond kerst beslecht door de voorzieningenrechter. Die besliste dat de bouw mag doorgaan. Net op tijd voor de toekomstige bewoners, van wie een aantal anders in de problemen was gekomen met hun financiering.
Smits stelt dat zijn woningbouwproject ten onrechte is tegengehouden. "Het behoud van dieren en natuur is iets om serieus te nemen. Maar een woud aan regels waar geen doorkomen aan is, is toch ook niet de bedoeling?" Volgens Kees de Graaf heeft Blauwhoed echter alles aan zichzelf te wijten. "Als zij het leefgebied gewoon hadden gecompenseerd, was er niks aan de hand geweest. Nu vonden ze ons op hun weg. Laat dit een waarschuwing zijn voor de toekomst."

Duizend zandritten
De faunastichting vindt dat ze de zaak gewonnen heeft. Er speelde namelijk nog iets. Het zand dat de bouwgrond moet inklinken, mag nu niet op het naastgelegen stuk bouwgrond (fase 2) worden gestort. Ook dat is leefgebied van de heikikker en de rugstreeppad. Blauwhoed verwacht snel een ontheffing te krijgen. In afwachting daarvan moet het bedrijf overtollig zand elders afvoeren om het binnenkort weer allemaal terug te rijden. "Dat zijn circa duizend vrachtwagenritten, dus overlast voor de omwonenden en belasting van het milieu", aldus Blauwhoed.