Immanuel (tweede van links) tijdens een dagje Artis.
Immanuel (tweede van links) tijdens een dagje Artis. Foto: Audrey Westenburg

Vakantieopvang zoekt gastouders

WEESP - Veel mensen hebben de zomervakantie alweer geboekt of zijn bezig met het maken van plannen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Te veel kinderen in Europa leven in moeilijke omstandigheden en kunnen daar ook in de vakanties niet aan ontsnappen. Europa Kinderhulp zoekt gastgezinnen die deze kinderen een paar weken in huis willen nemen. Weespers Marijn van Zuijlen en Audrey Westenburg vingen vorig jaar de Duitse Immanuel op. Wat hen betreft komt hij dit jaar weer.

door Marieke van Veen

Marijn en Audrey wonen én werken op een boot. Met hun varend aannemersbedrijf Varne trekken zij het hele land door, van klus naar klus. Maar in de vakanties ligt het schip op de vaste ligplaats aan de Dammerweg en dan is het zoete inval. "Neefjes en nichtjes logeren graag bij ons, zeker in de zomer. Daar kon best nog een kind bij", vertelt Marijn.

Best pittig
De twee liepen al langer met het idee rond om zich als gastouders aan te melden bij de Stichting Europa Kinderhulp. Door omstandigheden kwam het er afgelopen zomer pas voor het eerst van. Zij kregen de tienjarige Immanuel uit het Duitse Hannover toebedeeld. De eerste dagen waren niet makkelijk. "Laat ik beginnen te zeggen dat het best pittig is. Als je dit wilt doen, moet je het in de eerste plaats doen voor het kind. Niet voor jezelf", meldt Marijn eerlijk. "De kinderen die door de stichting worden geselecteerd hebben een niet zo prettige thuissituatie en dat merk je aan hun sociale ontwikkeling."

Heimwee
De thuissituatie van Immanuel is niet rooskleurig, maar het kan erger. "Immanuel woont samen met zijn vader en zusje in een klein flatje. Zijn vader is al wat ouder en vaak ziek. Zijn moeder woont sinds de scheiding ergens anders, maar er is nog wel contact. Bij dit jongetje ging het er vooral om dat hij eens bij de tv vandaan werd gehaald en lekker ging buitenspelen. Dat is gelukt, hoewel hij erg last had van heimwee." Van Europa Kinderhulp had het stel een dikke map gehad met 'do's en don'ts'. Bij heimwee werd er aangeraden een afstreepkalender te maken, waarbij werd opgemerkt dat de meeste kinderen na een paar dagen het afstrepen vergaten. Zo niet Immanuel. "Die heeft tot de laatste dag trouw elke dag een kruis gezet. In zijn geval is de band met zijn vader op zich ook prima, dus dat hij hem miste is goed en logisch. Pas de laatste vier dagen kwam hij een beetje los. En toen we hem de laatste dag naar het verzamelpunt voor de terugreis brachten, zei hij tot onze grote verrassing dat hij best nog wat langer had willen blijven."
Weer welkom
Marijn en Audrey wisten voor Immanuels komst bar weinig over het jongetje. Voor hetzelfde geld heb je tweeënhalve week lang een draak van een kind in huis. "Dat had gekund, ja. Immanuel was erg rustig en stilletjes. Het kostte soms moeite om hem in beweging te krijgen, maar verder was het een lief kind. We hebben nog niet echt een band op kunnen bouwen, maar wat ons betreft is hij deze zomer weer welkom. Maar dat moet hij dan zelf ook willen. Als we een kind toebedeeld hadden gekregen met wie het echt totaal niet klikte, dan hadden we trouwens aan de bel kunnen trekken. Er zijn reservegezinnen die in zo'n geval een kind van je kunnen overnemen."

Zwemmen en roeien
De twee hebben Immanuel in hun gezin opgenomen. Op een uitstapje naar Artis na (zie foto) hebben ze bewust geen 'animatierooster' opgesteld. "Dat hoeft ook niet, het belangrijkste is dat die kinderen eens in een andere omgeving zijn. Wij wonen op de Vecht en hebben met Immanuel gezwommen en hem leren roeien. Simpele dingen, maar voor hem bijzonder. En zo houd je het voor jezelf ook betaalbaar. Daarbij hadden we in dezelfde periode een even oud neefje over. De kinderen van Audrey zijn al volwassen en het huis uit, dus het was voor Immanuel leuk dat er nog een logeetje was."

'Dure uitstapjes hoeven echt niet, die andere omgeving is al genoeg'

Ook gastouder worden? Kijk op
www.europakinderhulp.nl.