Nathalie Scheffer zet plannen voor de Weesper boekhandel uiteen.
Nathalie Scheffer zet plannen voor de Weesper boekhandel uiteen. Foto's: Marieke van Veen

Eerste obligaties Weesper Boekhandel zijn al verkocht

WEESP - Wat als het niet lukt, wil een mevrouw uit de zaal weten. Nathalie Scheffer is er even stil van. "Dan blijf ik gewoon lekker doorgaan met De Kleine Prins en doen we net alsof deze presentatie nooit heeft plaatsgevonden." Maar daar wil de onderneemster eigenlijk helemaal niets van weten. Ze is juist net zo lekker op stoom met haar plannen voor de Weesper Boekhandel. De inwoners van Weesp zijn enthousiast en dat is maar goed ook, want diezelfde mensen heeft ze voor de uitvoering van het plan hard nodig.

door Marieke van Veen

Afgelopen vrijdag presenteerde Nathalie Scheffer in Theaterpand Weesp haar plannen voor de Weesper Boekhandel. Ze had uitnodigingen gemaild naar de mensen die in haar klantenbestand staan en moest maar zien wie er kwam. De opkomst overtrof haar verwachtingen. Zowel bij de middag- als de avondshift zat de tribune vol belangstellenden.

Kinderparadijs
Na een korte uiteenzetting over haar liefde voor het boekenvak verschenen de eerste schetsen op het scherm. In het voormalige Scapino-pand aan de Nieuwstad moet een boekhandel van de bovenste plank komen, qua aanbod uniek in zijn soort, een plek waar Weespers graag komen én kopen. Het pand is groot: 550 vierkante meter. En leent zich prima voor een indeling met verschillende afdelingen: een kinderparadijs om te chillen en te spelen, een lunchroom met versgemalen Bocca-koffie (gerund door Nathalies dochter Patty), een werkhoek om te werken en af te spreken met relaties, een PostNL-punt, cadeau-artikelen, speelgoed, kaarten en kantoorspullen. O ja, en heel veel boeken natuurlijk. Want daar begon het allemaal mee.

Belevenis
"Het is 13 jaar geleden dat ik kinderboekhandel De Kleine Prins opende in Weesp. En het is 13 maanden geleden dat ik verderop in de straat een kantoorvakhandel begon", deelde Scheffer met de zaal. "Toen ik hoorde dat de BoekenArk ging sluiten, heb ik mezelf afgevraagd of ik daar iets mee moest. Maar ik was ook al in het gat van de gesloten kantoorvakhandel De Ark gesprongen en vond het wel even mooi geweest. Tot een groep enthousiaste Weespers mij benaderde. Zij vonden dat Weesp met het sluiten van de BoekenArk iets bijzonders kwijtraakte dat behouden moest blijven. Ik was het met ze eens en ben mee gaan praten. Er ontstond al snel een plan voor een boekhandel-plus. Want tegen bol.com leggen alle boekwinkels het af. De Weesper Boekhandel moet een belevenis worden, want daarmee win je wél van een webshop."

500.000 euro
Om haar droom te verwezenlijken heeft Scheffer een half miljoen euro nodig. "Dat is veel geld, inderdaad. Ik wil dat de inrichting mooi en functioneel is, maar het hoeft niet allemaal nieuw. Wat ik mee kan nemen uit De Kleine Prins, neem ik mee. En met de huisbaas heb ik kunnen regelen dat we de kosten voor de verbouwing delen, wat echt super is. Maar dan nog blijft er 500.000 euro nodig." Een groot deel van het geld gaat Scheffer lenen bij de bank. Maar ze hoopt ook met hulp van betrokken Weespers een flink bedrag bijeen te krijgen. Er is 200.000 euro aan obligaties beschikbaar, te koop vanaf 100 euro. De deelnemers ontvangen 3% rente, na een looptijd van tien jaar. Als de boekhandel goed draait worden de obligaties eerder afgelost. Scheffer verwacht niet dat ze de 200.000 euro haalt. "60.000 zou al mooi zijn. Daarmee laat je zien dat je draagvlak hebt en daar is de bank best gevoelig voor."

'Met crowdfunding meet je ook draagvlak. Daar is de bank gevoelig voor'

De aanwezigen toonden belangstelling, maar zaten ook vol vragen. Een greep: Wat als ik kom te overlijden? (Dan blijft de obligatie geldig en gaat naar de nabestaanden). Hoe weet ik of er echt 500.000 euro nodig is? (In maart is het plan klaar en beschikbaar). Wat als de winkel failliet gaat? (Dan is Scheffer aansprakelijk). Gaat de winkel op zondag open? (Op termijn waarschijnlijk wel, gecombineerd met activiteiten). Welke omzet is er nodig? (Een miljoen per jaar).

Inschrijfformulieren voor de obligaties zijn te vinden op de website
vriendenvandeweesperboekhandel.nl.

Voor ze obligaties kopen, willen Weespers wel eerst weten hoe dat nou werkt.