Politie-topvrouw Mariëtte Christophe is hoofdspreekster op event 8 maart van Tafel van Weesp
Politie-topvrouw Mariëtte Christophe is hoofdspreekster op event 8 maart van Tafel van Weesp

'Vrouw moet het tien keer beter doen dan man'

WEESP – Waar kom jij je bed voor uit? Dat is de hamvraag bij de bijeenkomst die vrouwennetwerk Tafel van Weesp dit jaar organiseert op Internationale Vrouwendag op 8 maart in de City van Wesopa. Mariëtte Christophe, topvrouw bij de Nationale Politie en voormalig Weesper, is de hoofdspreekster op deze vrouwenmiddag, die duurt van 16.00 tot 20.30 uur.

Waar haal je inspiratie uit, wat heeft je leven veranderd of waar zet jij je voor in? In tien 'powerpraatjes' en vier 'testlabs' vertellen vrouwen aan andere vrouwen wat hen bezighoudt . De organisatie is in handen van de Tafel van Weesp, een vrouwennetwerk met inmiddels 56 leden.

Als hoofdspreekster is Mariëtte Christophe uitgenodigd. Zij kwam veertig jaar geleden als een van de eerste vrouwen op de politieacademie en heeft het als vrouw geschopt tot in de top van de politieorganisatie. Zij was zeven jaar als commissaris lid van de korpsleiding in Amsterdam, tot 2014 programmaleider Huiselijk geweld en houdt zich nu als beleidsstrateeg bezig met de verdere professionalisering van de nationale politie. Haar boodschap op Internationale Vrouwendag in Weesp: "Vrouwen moeten zelf in beweging komen als ze willen dat de kans op een toppositie voor een vrouw even groot is als voor een man."

U bent een voorstander van vrouwenquota in bestuursfuncties?
"Absoluut. Diversiteit is belangrijk, daar is iedereen het over eens. Maar als je het niet wettelijk afdwingt komen vrouwen niet in de top. Dat komt omdat vrouwen het tien keer beter moeten doen dan mannen en als een vrouw faalt, wordt dat beschouwd als het falen van de hele soort. Dit mechanisme is haast niet uit te roeien zonder sturing van buitenaf."

Hoe bent u aan de top gekomen?
"Door het af te dwingen. Toen ik kinderen kreeg was werken in deeltijd geen optie, maar daar heb ik mij persoonlijk hard voor gemaakt. Met succes. Samen met andere vrouwen was ik een wegbereider. Nu zie je dat vrouwen veel meer kansen hebben binnen de politieorganisatie en wordt feminiteit steeds meer gezien als een positieve kracht."
Wat hebt u met Weesp?
"Totdat we ons eerste kind in 1985 kregen, woonden mijn man en ik zeven jaar in Weesp. Ik was actief bij de Vrouwen voor Vrede en het Leerhuis. We zijn getrouwd in de Laurentiuskerk en elke keer als ik langs Weesp rij en in de verte die kerktoren zie, dan wordt ik overvallen door sweet memories aan een mooie tijd in mijn leven."

Programma en aanmelden op
www.tafelvanweesp.nl.