Donderdag legde Joop Overmars de eed af als wethouder.
Donderdag legde Joop Overmars de eed af als wethouder. Foto: Christian Pfeiffer

'Ik zag de wethoudersvacature en dacht: waarom niet?'

WEESP - Joop Overmars (60) is de nieuwe wethouder Financiën, Grondzaken, ICT, Subsidies en Maatschappelijk vastgoed. Relatief onbekend in Weesp, maar met jaren bestuurlijke ervaring op zak.

door Christian Pfeiffer

Het is de eerste echte werkdag voor Joop Overmars. Donderdag werd hij tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. De technicus van het stadhuis zit in zijn nieuwe kamer achter zijn bureau het digitale systeem te ontsluiten voor de wethouder. Die post komt tegenwoordig per computer, iPhone en iPad.

Joop Overmars is een echte Weesper. Bijna vanaf dag één. Met Weesper ouders en getrouwd met een Weespse kent hij de stad als zijn broekzak. "Mijn favoriete plek in Weesp blijft wel de 's-Gravelandseweg. Bij landgoed America. Het zicht op Weesp is daar prachtig: het oude zwembad (roeivereniging), de twee molens, de Vecht, de Vechtbrug en de kerktorens van de Grote Kerk en de Laurentiuskerk."

Maar in bestuurlijk Weesp bent u een relatief onbekende naam?
"Klopt, ja. In de Weesper politieke kringen ben ik weinig bekend. Ik was al wel bekend met de gemeenteraad en haar reilen en zeilen. Ik zag in het WeesperNieuws de vacature van de WSP voor het wethouderschap voorbijkomen en besloot te solliciteren. Ik was op zoek naar werk en dacht: waarom niet? Ik heb het verkiezingsprogramma van de WSP en het collegeakkoord goed doorgenomen en kon me daar in vinden."
Hiervoor was u 12 jaar bestuurder bij Stichtingen voor Katholiek Onderwijs (ASKO)?
"In die hoedanigheid heb ik voorheen ook wel contact gehad met de gemeenteraad en de wethouder Onderwijs van Weesp. Hier valt de Jozefschool onder de ASKO. Overigens ben ik niet meer betrokken geweest bij de huidige nieuwbouw van de school, wel nog met het gesneuvelde plan om achter de Laurentiuskerk lokalen te bouwen. Het valt me wel op dat de scholenwereld en de gemeentewereld met elkaar verschillen: hier gaat het, logischerwijs, over meer dingen. Het is breder. Toch heeft het veel raakvlakken."

U vertrok daar ineens in 2012. Wat is er gebeurd?
"Als twee partijen uit elkaar gaan worden er vaak afspraken gemaakt om daar niet al te veel over te vertellen. Wat ik erover wil zeggen: ik was daar eindverantwoordelijk en bepaalde zaken werden niet uitgevoerd. Daar kwam men na acht jaar achter en als dat na een jaar was gebeurd was dat niet zo erg geweest. Dat heeft consequenties gehad voor personeelsleden. Maar ik was ook eindverantwoordelijk. We zijn prima uit elkaar gegaan hoor, laat daar geen misverstand over bestaan. Ik kreeg na de bekendmaking van mijn wethouderschap nog bloemen van de ASKO."

Geen onduidelijkheid: 'De ASKO en ik zijn prima uit elkaar gegaan'

U doet Financiën: een belangrijke post, zo niet de belangrijkste post?
"Financiën zitten overal in verweven. De begroting was er al voordat ik kwam. Mijn taak wordt dus voorlopig het monitoren van die begroting. Er zit erg weinig 'lucht' in. We moeten voorzichting zijn met onze uitgaven: ik ben voorlopig geneigd nee te zeggen tegen alles wat als extra langskomt. "

Monitoren wordt uw belangrijkste taak?
"Ja. Zorgen dat de boel bij elkaar blijft. De sfeer in de raad en het college is erg goed. De doelstelling van openheid spreekt mij aan en de wil om de burger meer bij de politiek te betrekken. Verder hoop ik als wethouder Grondzaken dat de Kamer snel een beslissing neemt over de Bloemendalerpolder. Duidelijkheid is gewenst."