Met een borrel in een tent werd dinsdag de start van de sloop gevierd.
Met een borrel in een tent werd dinsdag de start van de sloop gevierd. Foto: Christian Pfeiffer

Kostverlorenflat wordt gesloopt, wat nu?

WEESP – De sloop van de Kostverlorenflat is begonnen. De gemeente en woningcorporatie Ymere zijn nog aan het touwtrekken over wat ervoor in de plaats moet komen.

door Christian Pfeiffer

De sloop van de Kostverlorenflat begon enkele maanden geleden al met het verwijderen van asbest en het interieur van de huizen, maar gisteren werd het startsein gegeven om het betonnen casco daadwerkelijk weg te halen. Als de flat weg is, komen er hekken rondom het terrein en blijft het voorlopig braak liggen. Naar verwachting is de flat over twee maanden helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Ymere wil op de plaats van de flat graag nieuwe, zogeheten grondgebonden gezinswoningen bouwen. In lekentaal: geen flat meer, maar huizen zoals aan de Papelaan. Enkele weken geleden werden ook de huizen aan de Kastanjelaan dichtgetimmerd. Die zijn ook eigendom van Ymere en nu de laatste huurders vertrokken zijn, zijn er platen voor de ramen getimmerd. Ook deze huizen worden meegenomen in de nieuwbouwplannen.

Het college van B en W schrijft deze week aan de gemeenteraad dat er een patstelling is tussen de gemeente en woningcorporatie Ymere over hoe het nu verder moet met de nieuwbouwplannen aan de Kostverlorenstraat. Ymere wil graag dat de gemeente de openbare ruimte die overblijft op eigen kosten inricht. De gemeente zit daar niet op te wachten en heeft geweigerd. Zolang er geen overeenkomst over dat onderdeel van het plan wordt bereikt, wil Ymere niet verdergaan met het maken van nieuwbouwplannen.

Winkelcentrum
Even verderop zit er wel schot in de plannen om winkelcentrum Hogeweij op te knappen. Er is een nieuw ontwerp voor de opknapbeurt en de welstandscommissie is al akkoord met de plannen. Maar de eigenaar van het winkelcentrum wil wel dat de buurt wordt opgeknapt, dit vanwege de hoge kosten van de plannen. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing voor de problemen, maar voorlopig zijn die nog niet binnen (financieel) handbereik.

Grove ideeënschets voor toekomst buurt.