De dijk van de Lage Klompweg wordt komend najaar onder handen genomen.
De dijk van de Lage Klompweg wordt komend najaar onder handen genomen. Foto: André Verheul

Waterschap gaat Weesper dijken versterken

WEESP - Waternet gaat de dijken van de Horn en de Lage Klompweg versterken. Dit is nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat deze dijken op sommige plaatsen te laag of niet sterk genoeg zijn. De werkzaamheden moeten in de nazomer starten.

door Marieke van Veen

De Lage Klompweg gaat in Stichtse Vecht over in de Klompweg. Dit dijktraject is 4,8 kilometer lang. Daarvan voldoet 1567 meter niet aan de veiligheidseisen, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan. Dat geldt ook voor de Horn. Dit dijktraject is 3 kilometer lang, waarvan 1115 meter moet worden versterkt.

De plannen zijn onlangs aan de aanwonenden gepresenteerd. Het doel van de werkzaamheden is ervoor te zorgen dat de dijken er voor twintig tot dertig jaar weer tegen kunnen. De werkzaamheden richten zich op het ophogen en verstevigen van de dijken. Hier komt veel bij kijken. Er zullen bomen moeten worden gekapt, sloten worden verlegd en beschoeiingen worden vernieuwd. Verstoring van de natuur en het archeologisch erfgoed zijn onontkoombaar. Ook de aanwonenden en weggebruikers zullen hinder van de werkzaamheden ondervinden.

Waternet gaat binnenkort met de bewoners om tafel. Sommige mensen zullen grond moeten inleveren omdat 'hun' deel van de dijk verbreed moet worden of omdat de waterkering op hun perceel onder handen wordt genomen. Ook zullen er struiken en planten sneuvelen en moeten hier en daar parkeerplekken verplaatst worden. Uitgangspunt van Waternet is om alle bewoners een passende oplossing te bieden. Compensaties gaan zo veel mogelijk plaatsvinden in natura, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw hek. In beperkte gevallen zal er een financiële vergoeding worden toegekend. Ook als de bewoners het niet eens zijn met het aanbod gaan de werkzaamheden door. Een perceeleigenaar kan worden verplicht om de uitvoering van een dijkverbetering te gedogen.

Het plan voor de Lage Klompweg ligt nu ter inzage, onder meer in het Weesper stadskantoor. Belanghebbenden kunnen nog tot 25 februari een zienswijze indienen. Het plan voor de Horn bevindt zich nog in de ontwerpfase en moet volgende maand gereed zijn. Hiervoor volgt dan ook een zes weken durende periode van inzage en zienswijzen indienen.

De dijken moeten er straks weer voor dertig jaar tegen kunnen

Waternet wil in de nazomer met de Horn aan de slag en in het najaar met de Lage Klompweg. Het werk aan beide dijken moet nog eind dit jaar klaar zijn.