Prins Obie de Eerste kijkt terug op een geweldig carnavalsweekend.
Prins Obie de Eerste kijkt terug op een geweldig carnavalsweekend. Foto: Yannick uit den Boogaard

Hoe kom je aan die naam?
En nog tien andere vragen

WEESP – Na een enerverend carnavalsweekend is Prins Obie 1 vandaag weer gewoon Ricardo Obermeijer. De steek met veer gaat in de hoedendoos, het prinsenpak op de hanger, adjudant Floyd wordt bedankt voor alle goede zorgen. De zotheid is weer voor even voorbij.

door Ruth van Kessel

Zaterdag om exact 11.11 uur ontving Prins Obie de Eerste de sleutel van Weesp uit handen van burgemeester Van Bochove. Drie dagen lang zwaaide de prins met de raad van elf in zijn gevolg de scepter over de stad. De houten scepter welteverstaan, die van koper is met haar 7 kilo haast niet te tillen. Net voor aanvang van de Katerbrunch op maandag in La Ruelle stelde het WeesperNieuws elf vragen aan de nog energiek ogende Prins Carnaval.

Al last van een katertje?
"Daar pas ik wel voor op. Zolang je bier maar veel met water afwisselt kun je het feesten lang volhouden. De prins is het gezicht van de carnavalsvereniging dus ik heb wel een eer hoog te houden. Daar past dronkenschap echt niet bij."

Wat was je mooiste moment?
"Vanaf 11 november toen ik tot prins werd verkozen was het een aaneenschakeling van mooie momenten. Als hoogtepunten noem ik de Pronkzitting in januari en het Grote Carnaval in Hart van Weesp met de Vechtbloazers en zanger Leroy."

Hoe word je eigenlijk prins?
"Dat is in handen van de prinskeuzecommissie van de Weesper Moppen. Dit is pas het derde jaar dat ik lid ben van de carnavalsvereniging. Ik heb dus snel carrière gemaakt, haha."

Bij carnaval gaat het om de charme van het 'niet kniezen niet zeuren',

En hoe kom je aan je naam?
"Die heb ik zelf bedacht. Obie is afgeleid van mijn achternaam Obermeijer. Geinig toch."

Wat is de rol van de adjudant?
"De adjudant wijkt geen moment van de zijde van de prins. Zelfs als ik naar het toilet ging, stond adjudant Floyd voor de deur. Hij zorgde ervoor dat ik de scepter, de sleutel en de decoraties niet uit het oog verloor en zorgde dat ik er piekfijn uit bleef zien."

Moet Weesp wel carnaval vieren?
"Omdat we boven de rivieren wonen? Onzin, Weespers zijn altijd al grote carnavalsvierders geweest; dat ligt aan de mentaliteit en niet aan de ligging van een plaats. Ik kom zelf uit Twente, mijn vader zat daar in de raad van elf, maar voor mij is carnaval pas in Weesp gaan leven."

Wat vind je zo leuk aan carnaval?
"De charme van het 'niet kniezen, niet zeuren'. Geen verschil in rangen en standen, iedereen kan in de raad komen of prins worden. Binnen de raad zijn protocollen wel leidend, maar dat respect is juist heel erg mooi."

In Limburg dreigt een prinsentekort?
"Dat komt omdat daar in de statuten van carnavalsverenigingen staat dat iemand niet twee maal prins kan worden. Bij de Weesper Moppen kan dat wel en dat is dus al een paar keer voorgekomen."

Waar vierden jullie Rosenmontag?
"Bij Hoevelaken linksaf."

Vandaag weer aan het werk?
"Ik heb even vrij genomen om weer in het gareel te komen. Maar volgende week ben ik weer braaf aan het werk als facilitymanager en hoop ik snel weer te mogen optreden met de Wet paper Boys."

En volgend jaar?
"Wat zou het leuk zijn als de vereniging weer zo groot werd dat we weer een optocht konden organiseren met een eigen praalwagen. Maar hoe dan ook, ik ben vast weer van de partij. Alaaf!"