De gezinnen van Tong Ah aan de familiedis
De gezinnen van Tong Ah aan de familiedis Foto: v. Zadelhoff

De Chinese jaarwisseling draait volledig om eten

WEESP – Het Chinees nieuwjaar, dat morgen begint, is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur. Reden voor Tong Ah om dit familiefeest te vieren met haar gasten. Van 19 februari tot en met 1 maart serveert het restaurant een speciaal Chinees nieuwjaarmenu met als kers op de taart een boekje over het Chinees nieuwjaar en de daarmee verbonden Chinese Dierenriem.

door Ruth van Kessel

Het jaar van het paard is passé, morgen start volgens de Chinese kalender het jaar van het schaap. Het schaap symboliseert in de Chinese cultuur voorspoed en geluk. Gasten die geboren zijn in het jaar van het schaap (2003, 1991, 1979 etcetera) wacht om die reden alvast een kleine verrassing, zo belooft eigenaresse Linda Woo van restaurant Tong Ah.

Familiefeest
In China begint nieuwjaar op middernacht van 18 op 19 februari. Woo: "Mensen nemen twee tot drie weken vrij om het feest uitgebreid met de familie te vieren. De scholen zijn dicht en het openbare leven ligt stil. In die periode gaan mensen bij elkaar op bezoek en met familie en vrienden wordt er uitgebreid getafeld en worden kinderen extra verwend met snoep en cadeautjes. Alles draait om eten en elk gebied kent haar eigen gerecht. Het nieuwjaar wordt ook wel lentefeest genoemd en de gerechten gaan gepaard met de nodige symboliek."

Het Chinees nieuwjaarmenu bestaat uit vijf gangen met kleine typische Chinese nieuwjaarsgerechten voor € 32,50. 'Samen Chinees Nieuwjaar vieren' is een initiatief van de vereniging Chinese Horeca Ondernemers