Stagejournalisten bezoeken Lotte bij Kidswereld.
Stagejournalisten bezoeken Lotte bij Kidswereld. Foto's: Saskia van Oostveen

'Hele klus om al die leerlingen onder te brengen'

WEESP - Voor de mavo 3 zit het er alweer op, de havo 3 en het vwo 3 zijn in het voorjaar aan de beurt. We hebben het over de maatschappelijke stages, die het Vechtstede College erin houdt, ondanks dat de overheid de subsidiekraan hiervoor heeft dichtgedraaid.

door Marieke van Veen

In de eerstvolgende Krantine (de digitale schoolkrant van het Vechtstede College) wordt uitgebreid teruggeblikt op de stageweek. Mavo-leerlingen Arthur, Ilias en Zep hoefden niet op zoek naar een stageplek. Zij werden ingezet als stagejournalist, en volgden drie dagen lang de avonturen van hun medeleerlingen op de voet.

Het materiaal waarmee de drie terugkwamen op school is door de redactie van de Krantine bewerkt tot een reportage met interviews, korte verslagen en foto's. De stagejournalisten concluderen in het artikel dat stage lopen eigenlijk de enige manier is om te ervaren hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer.

"Inderdaad", reageert coördinator Carola Winter. "Daarom zijn deze stages té belangrijk om te schrappen." De afgelopen jaren waren maatschappelijke stages verplichte kost voor scholen in het voortgezet onderwijs, sinds dit schooljaar niet meer. De overheid draaide tegelijk met die beslissing de subsidiekraan voor deze stages dicht. Het Vechtstede College betaalt de kosten nu uit eigen zak.

De leerlingen lopen in het derde jaar 15 uur stage. Dat mag een maatschappelijke stage zijn, maar sinds dit jaar kan er ook worden gekozen voor een beroepsvoorbereidende stage. Winter: "De maatschappelijke stage is vooral bedoeld om de maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren te vergroten en ze te laten zien dat vrijwilligerswerk belangrijk én leuk is." Toch hebben ook veel leerlingen gebruikgemaakt van de nieuwe optie en gekozen voor een stageplek op een echte werkvloer. "Ook belangrijk", vindt Winter. "Jongeren moeten tegenwoordig zo veel keuzes maken. Een beroepsvoorbereidende stage kan daarbij helpen. Misschien wordt je als leerling nog enthousiaster over een bepaald beroep, maar het kan ook zijn dat je ontdekt dat het eigenlijk niks voor jou is."

Begin deze maand liepen een kleine zeventig mavoleerlingen stage in Weesp en omstreken. De stageadressen varieerden van Don Bosco en FC Weesp tot een kinderdagverblijf en een hondentrimsalon. In maart gaan zo'n honderd havoleerlingen op pad en in mei zijn de vwo'ers aan de beurt. "Het is een hele klus om alle leerlingen ergens ondergebracht te krijgen. De leerlingen moeten zelf het initiatief nemen en zelf contact zoeken met de organisatie, maar als dat niet lukt helpen wij ze op weg. Uiteindelijk lukt het altijd en heeft iedereen een stageplek. En misschien dat organisaties en bedrijven door dit artikel sneller ja zeggen?"
Van een win-winsituatie is met drie dagen stage zelden sprake, geeft Winter toe. "Je moet het vooral leuk vinden om een jongere enthousiast te maken voor je vak of branche."

Ariana steekt de handen uit de mouwen in Trimsalon Gooiland.