De drie broers van Wispe: Jerrit, Remko en Jitze.
De drie broers van Wispe: Jerrit, Remko en Jitze. Foto: Christian Pfeiffer

Succesvol Wispe zet in op eigen Weesper brouwerij

WEESP - Het heeft iets van een boek. Drie broers die een biermerk beginnen, het een gat in de markt blijkt en uiteindelijk een eigen brouwerij openen in het historische Weesp met haar rijke bierverleden. Het is het verhaal van Wispe dat dit jaar werkelijkheid moet worden.

door Christian Pfeiffer

Die broers zijn er al (Jitze, Jerrit en Remko Vellenga), het biermerk ook (Wispe), het gat in de markt blijkt behoorlijk (biologisch) te zijn en een brouwerij in Weesp is in zicht. Nog dit jaar moet Wispe in Weesp worden gebrouwen, nu nog gebeurt dat in Utrecht, waar de brouwketels worden gehuurd. Er wordt gebrouwen naar Weesper recept, dat wel.

Het blijft erg goed gaan met het Weesper biermerk Wispe. Vorig jaar is er 70 procent meer bier gebrouwen dan het jaar daarvoor. Over 2014 is er in totaal 20.750 liter Wispe gebrouwen, in 2013 was dat nog 12.000 liter. En met die bijna 21.000 liter bier begint Wispe tegen de grenzen van de gehuurde brouwketels te lopen.

Jerrit Vellenga van Wispe vertelt op Radio Weesp: "We doen heel weinig aan reclame. Het gaat vanzelf ondertussen. Het is ook een trend: speciale lokale bieren zijn heel populair. De komende jaren zal dan ook in de biermarkt het kaf van het koren worden gescheiden, een van de redenen om nu een eigen brouwerij te openen. We moeten nu een stap gaan zetten."
Wispe wordt in 2009 bedacht door de broers Vellenga. Een van de broers komt in Weesp wonen en ontdekt de Weesper geschiedenis die is doordrenkt met bier en jenever. Raar, zo constateert hij, dat Weesp geen eigen biermerk meer heeft. Als de broers dan ook besluiten een biologisch biermerk op te richten, is de link met Weesp en de geschiedenis een logische keus.

In het eerste halfjaar van Wispe wordt er één soort gebrouwen: Blond. De productie bedraagt dat jaar 2500 liter. Sindsdien gaat het hard. Elk jaar presenteert het biermerk ronkende cijfers. De jaarlijkse productie stijgt met ruim 70 procent per jaar en er komen twee zusjes in de Wispe-familie: Wit en Tripel. Wederom een succes. In Weesp en de regio staat Wispe op de kaart. In de biologische markt is er nog wel wat te winnen en laatst werden de broers zelfs gepolst om mee te denken over bierexport naar China en Afrika, waar Nederlandse bieren erg gewild zijn.

2014: 70 procent meer bier gebrouwen dan jaar daarvoor

De vooruitzichten voor 2015 zijn dus zonnig. De stap naar een eigen brouwerij lijkt in zicht. "We zijn serieus met een aantal partijen in gesprek", zo vertelt Jerrit. Maar hij roept tegelijkertijd Weespers op om ook met ideeën en voorstellen te komen. "We horen het graag!"

De broers zouden het leuk vinden om dit jaar de 100 procent groei aan te tikken en uit te komen op 40.000 liter Wispe én een nieuw bier te introduceren: een India Pale Ale. Een bier dat zijn oorsprong kent in het Verenigd Koninkrijk; het werd daar gebrouwen voor de export naar India. Omdat het lang houdbaar moest zijn ging er extra veel hop in als conserveermiddel. De smaak is erg in trek in de bierwereld en daar wil Wispe graag bij aansluiten. Wie Wispe wil proeven kan zondag 1 maart terecht bij restaurant Aaltje: daar is een Wispeproeverij tussen 16.00 en 18.00 uur.