Pubers willen zich nog wel eens verschansen achter mobiele apparaten.
Pubers willen zich nog wel eens verschansen achter mobiele apparaten. Foto: Marieke van Veen

Vrijuit praten over pubers

WEESP - Zelfs de schattigste peuter wordt ooit een puber. Geslachtshormonen leiden tot lichamelijke veranderingen en het humeur verandert mee. Vaak niet ten goede. Hoewel dat tijdelijk is, kun je als ouder best wel eens met de handen in het haar zitten. Zo ook Els Sonépouse uit Weesp. In haar zoektocht naar antwoorden en erkenning belandde ze bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen komen zij nu met een nieuw initiatief: het PuberOuderCafé.

door Marieke van Veen

"Mijn oudste is inmiddels 25. Hij heeft amper echt gepuberd. Hoe anders is het bij mijn jongste van 15... Soms snap ik helemaal niets van haar. Is het omdat ze een meisje is? Of omdat ze een andere vader heeft?"

Els Sonépouse wijt een deel van de problemen aan het digitale tijdperk waarin we leven: "Ze zit de hele dag naar die stomme telefoon te turen. Gek word je ervan. Ik wil graag weten hoe andere ouders daarmee omgaan."

'Schroom niet om het CJG binnen te stappen, ze helpen je graag'

Opvoedvragen
Sonépouse heeft vriendinnen die ook een puber in huis hebben. "Natuurlijk zijn onze kinderen een favoriet gespreksonderwerp. Maar ik zou graag een klankbord willen hebben en er zijn vast meer ouders die daar behoefte aan hebben." De Weespse stapt met haar opvoedvragen wel eens binnen bij Gwen Bouwens van het Centrum voor Jeugd en Gezin in het Gezondheidsgebouw aan de Hugo de Grootlaan. "Dat zijn altijd fijne gesprekken. Ik kan het andere ouders met zorgen echt aanraden. Misschien dat voor sommigen de drempel hoog is, maar dat hoeft echt niet. Het CJG is er juist voor hulp en ondersteuning. Ze helpen je daar graag!"

PuberOuderCafé met filmpjes, discussies, een quiz en boeken

Mamacafé voor pubers
Tijdens eens van die consulten zag Sonépouse in het Centrum voor Jeugd en Gezin een poster hangen van het Mamacafé. Zoiets zou ook ideaal zijn voor pubers, dacht ze. "Maar dan wel zonder de pubers erbij. Bij het Mamacafé nemen de ouders hun baby's en/of peuters mee, maar dat lijkt me voor onze doelgroep een slecht plan. Het is juist fijn om eens vrijuit over het gedrag van je puber te kunnen praten zonder dat dit tot het gebruikelijke gezucht en gesteun leidt. Ik zit ook in de ouderraad van het Vechtstede College en heb de plannen ontvouwd tijdens een ouderavond op school. Er werd enthousiast gereageerd en er waren - heel fijn - ook ouders die me wel wilden helpen bij het opzetten van een PuberOuderCafé."

Puberquiz
Het eerste PuberOuderCafé wordt dinsdag 10 maart gehouden in het zaaltje van café-restaurant Aaltje aan de Herengracht. "We beginnen met een grappig introductiefilmpje om het ijs te breken. Daarna gaan we discussiëren aan de hand van stellingen en we doen een quiz. Boekhandel De Kleine Prins is er ook met een tafel met opvoedboeken. Echt een thema voor deze eerste avond heb ik niet. Verschillende onderwerpen komen aan bod en ook voor de input van de bezoekers staan we open." Het programma start om 20.00 uur. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld: info@cjgweesp.nl.

Voor moeders én vaders
Sonépouse heeft geen idee waar deze eerste editie toe gaat leiden."We gaan het gewoon een keer proberen. Misschien komt er een maandelijks PuberOuderCafé of misschien slechts eens per kwartaal. En misschien wordt het wel helemaal niks. Mag ik trouwens nog even benadrukken dat ik hoop dat er ook vaders komen. Moeders en vaders gaan namelijk heel verschillend met pubergedrag om, dus voor de discussie is het fijn als er zowel vrouwen als mannen aanwezig zijn."

Wat vindt Sonépouses puberdochter er eigenlijk van dat haar moeder een PuberOuderCafé aan het opzetten is: "Ze weet het niet eens, denk ik. Ik zal het haar maar eens gaan vertellen."