Remy van Tilburg speelt de koetsier in Johanna de Waanzinnige.
Remy van Tilburg speelt de koetsier in Johanna de Waanzinnige. Foto: Christian Pfeiffer

'Als Johanna's man overlijdt, gaat ze met zijn lijk op reis'

WEESP - Voor het Weesper Boekengala op zaterdag 7 maart zoeken De Kleine Prins en Theaterpand Weesp opnieuw de samenwerking. Dat leidt tot een avond vol lokale schrijvers gecombineerd met een bijzondere toneelvoorstelling. De theaterdocenten van Zone1380 staan voor één keer samen op de planken, want: "Toneelteksten zijn óók literatuur", zo zegt Remy van Tilburg van Zone1380.

door Marieke van Veen

Waarom een theatervoorstelling tijdens een boekengala?
"Daar kom je als je samenwerkt met Theaterschool Zone1380 al snel op uit. We konden met het thema van de Boekenweek van dit jaar ook goed uit de voeten. Toneelteksten zijn net zo goed literatuur. Maar dan levendiger."

Het thema is 'waanzin'. Er gaat flink gekrijst worden?
"Nee, dat zou te makkelijk zijn. We hebben gekozen voor het verhaal van Johanna de Waanzinnige. De waanzin zit 'm in deze voorstelling vooral tussen de snelle schakeling tussen fantasie en realiteit. Johanna de Waanzinnige was de bijnaam van de Spaanse koningin Johanna van Castilië. Ze had psychische problemen, maar toen haar man Filips overleed raakte ze nog meer verward. Ze is toen per koets op reis gegaan en naam haar overleden man mee. Ons stuk begint als de koets vast komt te zitten in de modder."

Wie mag het lijk spelen?
"Bas Moser speelt Filips, Dieuwertje Stienstra is Johanna en ik ben de koetsier. Overigens komt Filips in onze voorstelling in het hoofd van Johanna tot leven. En steeds als ik opkom, neemt de realiteit het over en is Filips weer zo dood als een pier. Ik doe ook de regie. Met veel plezier, want het is een interessant stuk. Leuk ook om een keer samen met andere docenten van Zone1380 op de planken te staan, normaal is onze samenwerking eigenlijk vooral lesinhoudelijk."

Lees je zelf veel?
"Nou, vooral toneelstukken. Alleen als ik op vakantie ga, lees ik boeken. En zelfs dan vraag ik me continu af of het verhaal zich leent voor een theaterstuk. Maar dat heb ik met alles: iets wat me overkomt, iets wat ik zie op straat, een verhaal dat iemand me vertelt... Kan ik daar wat mee? Dan probeer ik het meteen toe te passen, of ik schrijf het op als een idee voor later."

'Leuk om eens met de andere docenten op de planken te staan'

Hoe bevalt het bij Zone1380?
"Ik zit er al sinds het eerste uur bij. Het is mooi hoe de school zich ontwikkeld heeft en het is nog mooier om daar deel van uit te maken. Ik vind het zo leuk om met jongeren te werken. Een aantal leerlingen is al doorgestroomd, onder meer naar de Toneelacademie in Maastricht en naar het Koningstheater in Den Bosch. Natuurlijk is het jammer als ze uitvliegen, maar het is ook wel weer geweldig dat wij ze op weg hebben kunnen helpen."

Je bent een Zwollenaar. Dat is nogal wat heen-en-weergereis?
"Om die reden ben ik nog niet zo lang geleden naar Amsterdam verhuisd. Dat bevalt prima. Maar ik werk ook nog steeds in Zwolle, als dramadocent op het Meander College. Dus in plaats van heen en weer te reizen naar Weesp, reis ik nu heen en weer naar Zwolle. En toch bevalt dat beter."

Had je voor je Zone1380-avontuur überhaupt wel eens van Weesp gehoord?
"Ik ken Sara Kroos en Daniëlle Meyer al van voor de oprichting van Zone1380. Toen zij hier kwamen wonen, leerde ook ik Weesp kennen. Om eerlijk te zijn: zonder die twee was ik hier vast nooit terechtgekomen."