Het Weesper Saxofoonkwartet.
Het Weesper Saxofoonkwartet. Foto: Dasha van Amsterdam

Weesp krijgt dit jaar een eigen bevrijdingsconcert

WEESP - Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) wordt dit jaar groots gevierd in Weesp. Het hoogtepunt van een dag vol festiviteiten wordt een sfeervol concert op pontons in de Kom. Het publiek kan vanaf de kant genieten van het Weesper Saxofoonkwartet en de jonge zangeres Swaen Lievestro.

door Marieke van Veen

"Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en dat is niet niks", licht Petra Bouwman van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp het uitgebreidere programma van dit jaar toe. Ook op andere momenten wordt er uitgepakt.

Kinderherdenking
Bouwman: "We gaan dit jaar voor het eerst ook een speciale herdenking voor kinderen houden. De herdenking op 4 mei vindt vaak plaats in de meivakantie van de scholen. Veel gezinnen zijn dan op vakantie, waardoor de kinderen de herdenking in Weesp missen. Jammer, want we doen al jaren ons best ook de jongere Weespers bij ons programma te betrekken." De kinderherdenking vindt plaats op woensdag 15 april. De precieze invulling wordt te zijner tijd door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp bekendgemaakt.

Oratorium Anne Frank
Op maandag 4 mei is er 's avonds de traditionele herdenking bij het monument op de Ossenmarkt. Hoewel, traditioneel? De stichting heeft juist vorig jaar de Weesper Domijn Cultuurprijs gewonnen omdat de herdenking in Weesp steeds meer doelgroepen bedient. Het is de stichting er veel aan gelegen om ook jongeren en andere culturen bij de herdenking te betrekken. Dit jaar wordt de herdenking afgesloten met een concert door Kamerkoor Fenix. Het koor voert het oratorium 'Annelies' op over het leven en lot van Anne Frank. Anne heette voluit Annelies Marie Frank.

Bevrijdingsvuur
En dan is er dus op dinsdag 5 mei een programma voor Bevrijdingsdag. Dat start feitelijk al 's nachts met het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen. De fakkel wordt 's morgens feestelijk onthaald in Weesp en dat is de aftrap voor een dag vol activiteiten: van een carillonconcert en voetbalwedstrijd tot een bevrijdingsmaaltijd en een bevrijdingsconcert.
Op het water
Het concert in samenwerking met de City of Wesopa is zowel het hoogtepunt als de afsluiter van de dag. Het Weesper Saxofoonkwartet heeft al eerder gespeeld tijdens de herdenking op de Ossenmarkt en verheugt zich daarom extra op een bijdrage aan een vrolijke

Bevrijdingsdag. Tristan da Cunha: "Het wordt heel bijzonder. Dat het een openluchtconcert is en ook nog eens op het water maakt het heel sfeervol en laagdrempelig. We hopen dat de Kom straks vol staat met Weespers die Bevrijdingsdag samen willen vieren." Het concertprogramma is nog niet rond, maar Da Cunha wil al wel verklappen dat zijn kwartet niet alleen muziek uit het eigen repertoire gaat kiezen, maar speciaal voor dit concert ook een begeleidende rol gaat vertolken. De 18-jarige zangeres Swaen Lievestro uit Weesp gaat popnummers vertolken, waarbij ze muzikaal wordt begeleid door de vier saxofonisten. De Weespse treedt wel vaker op. Zo zong ze vorig jaar in de theatervoorstelling van het Vechtstede College samen met Noa Foppen het nummer 'Crazy'.
Meer over het programma voor 4 en 5 mei leest u te zijner tijd in deze krant.