De verrommeling stoort de buurt: zoals hier de lege school aan de Waarschapsstraat.
De verrommeling stoort de buurt: zoals hier de lege school aan de Waarschapsstraat. Foto: Christian Pfeiffer

Vol frisse moed aan de slag met Buurtpanels

WEESP - Het is de opvolger van de wijkoverleggen: Weespers kunnen meepraten over hun buurt in nieuwe Buurtpanels. Alle partijen spreken van een nieuwe en verfrissende sfeer, maar de komende maanden moet het zich wel bewijzen.

door Christian Pfeiffer

Het is hét modewoord van het bestuur: participatie. De overheid doet een beroep op de burgerij om problemen op te lossen. Dat is ook de diepere gedachte achter de Buurtpanels. Wie een probleem heeft met iets in de wijk mag twee keer per jaar op een bijeenkomst komen om dit te melden. Aan de andere kant zitten betrokken partijen zoals gemeente, Ymere, politie en Versia, die met het probleem aan de slag gaan. Of niet: want als de buurt het zelf kan oplossen is dat de beste oplossing.

Elizabeth Passaro van de Papelaan was heel in het begin betrokken bij het eerste wijkoverleg, maar haakte later af. Een bericht in deze krant bracht haar vorige week naar de eerste bijeenkomst van het Buurtpanel Hogeweij/Noord-West. Tevreden kijkt ze terug. Twee problemen kaartte ze aan: er wordt vaak tegen het verkeer in gereden aan de Papelaan en er is in de buurt veel overlast van de vuilcontainers van de nieuwbouwwoningen aan de overkant. De containers staan in het zicht, stinken in de zomer en waaien met de harde wind de straat op. "Vroeger stonden ze achter de huizen, na de nieuwbouw aan de voorkant", zo legt ze uit. Met haar in de buurt breedgedragen klacht kon ze nergens heen. "Zowel de Ymere als de gemeente hield de boot af." Ze besloot het probleem aan de kaak te stellen in het Buurtpanel.

Garanties voor een oplossing zijn er niet, maar er wordt wel naar het probleem gekeken, zo laat de gemeente weten. Die hebben de twee punten van mevrouw Passaro genoteerd en ze gaan het uitzoeken. Want dat is de inzet van de gemeente en alle andere partijen: er wordt naar elk probleem gekeken. "En als iets niets kan, dan vertellen we dat ook gewoon", zo legt Claudia Jonges van de gemeente uit.

Het was druk op de bijeenkomst in Papelaan 99. Veel problemen en ideeën zijn op tafel gegooid. De meesten klachten gingen over verkeerssituaties. Verkeersborden die verkeerd staan, hardrijders en foutparkeerders. Er werd een punt gemaakt van de verrommeling van de buurt. Kerkcentrum Hogeweij en de lege school aan de Waarschapsstraat maken een vervallen indruk. Een punt sprong er toch wel bovenuit: veel wijkbewoners missen een ontmoetingscentrum, een buurthuis voor jong en oud. Met het sluiten van de Roskam is er een steunpunt verdwenen en bij Trainspotting zijn alleen jongeren welkom. Ymere beloofde te gaan kijken naar de mogelijkheden voor het lege pand van de Roskam: mogelijk kan daar wat komen.

Mevrouw Passaro vond met haar klacht eerder nergens gehoor

Alle opgeschreven problemen en ideeën worden over een half jaar geëvalueerd op de volgende bijeenkomst van het Buurtpanel Hogeweij/Noord-West. Een exacte datum is er nog niet. Eerst volgt de rest van de wijken in Weesp.

Het Buurtpanel voor de bewoners van het Centrum en de buitengebieden is 18 maart in het Lichthuis. Zuid en Aetsveld zijn 22 april aan de beurt in het OAZ-gebouw.