In 2012 maakte het toenmalige college van B enW bij Sherpa de terrasjes lenteklaar.
In 2012 maakte het toenmalige college van B enW bij Sherpa de terrasjes lenteklaar. Foto: Christian Pfeiffer

Vrijwilliger voor één dag: wordt het klussen, tuinieren of wandelen?

WEESP - Het Oranjefonds trok begin dit jaar aan de bel omdat er nog maar nauwelijks aanmeldingen waren voor NLDoet 2015. De oproep heeft geholpen. Inmiddels kunnen Weespers kiezen uit zes klussen, dat is er eentje meer dan vorig jaar.

door Marieke van Veen

Het NLDoet-weekend is op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart. In het hele land steken mensen de handen uit de mouwen bij verenigingen en organisaties die om hulp hebben gevraagd bij achterstallig onderhoud, opruimacties, bouwactiviteiten en meer.

The Victory
Tafeltennisvereniging The Victory aan de 's-Gravelandseweg zoekt mensen die zaterdag 21 maart willen helpen bij het repareren van het plafond. Over de hele lengte van het pand is een tochtstrook ontstaan in de nok. Die moet worden gedicht, zodat onnodig warmteverlies afneemt. Van de tien benodigde vrijwilligers zijn er nog zes plaatsen leeg.

Don Bosco
Speeltuin Don Bosco aan de 's-Gravelandseweg grijpt NLDoet aan om voetbaldoeltjes te plaatsen op het trapveldje. Ook worden er graszoden langs de airtrampoline gelegd en wordt een deel van de omheining bekleed met wilgenmatten. Meehelpen kan zowel op vrijdag 20 als op zaterdag 21 maart en telt daarom als twee klussen mee. Voor broodjes, drinken en tussendoortjes wordt gezorgd. De speeltuinvereniging benadrukt dat deelnemers niet per se de hele dag hoeven mee te helpen. Een paar uurtjes wordt ook erg op prijs gesteld. Voor de vrijdag zijn nog vier mensen nodig, voor de zaterdag zes.
Groene Griffioen
De Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg nodigt Weespers uit om zaterdag 21 maart te komen helpen op de biologische educatieboerderij. Het hekwerk voor de uitloop van de stier moet geschilderd worden en er wordt een mobiel kippenhok gebouwd. De boeren helpen zelf ook mee en de boerin zorgt voor wat lekkers. Voor deze klus zijn nog negen van de tien plekken leeg.

Vrienden van Hogewey
Stichting Vrienden van Hogewey wil de bewoners van zorgcentrum Oversingel vrijdag 20 maart meenemen op ontdekkingstocht door historisch Weesp. De deelnemers gaan in kleine groepjes een stadswandeling met de bewoners maken. Sommige van de bewoners zitten in een rolstoel en zullen geduwd moeten worden. De stichting heeft nog 14 vrijwilligers nodig, de voorkeur gaat uit naar mensen die kennis hebben van (de geschiedenis) van Weesp.

Bij Don Bosco en De Groene Griffioen mogen kinderen ook meehelpen

Verpleeghuis De Hogeweyk
Verpleeghuis De Hogeweyk zoekt mensen die vrijdag 20 maart willen helpen met het schoonmaken van de terrassen en het tuinmeubilair. Iedere woning heeft een eigen tuin met tuinset. Die zijn aan een poetsbeurt toe en ook de terrassen zelf kunnen wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Voor deze klus worden 15 mensen gezocht.

Weespers die zich aanmelden krijgen de kans zonder verdere verplichting iets te doen voor een vereniging of organisatie in hun woonplaats. Bij de meeste klussen zijn ook kinderen welkom om mee te helpen. Meedoen in een andere gemeente kan natuurlijk ook, er zijn bijvoorbeeld ook klussen in Driemond en Muiden. Via de website nldoet.nl kunnen belangstellenden zoeken op plaatsnaam of postcode, aanmelden kan vervolgens via een webformulier.