Dijkgraaf Gerhard van den Top: 'Bij waterbeheer gaat het altijd om de lange termijn.'
Dijkgraaf Gerhard van den Top: 'Bij waterbeheer gaat het altijd om de lange termijn.' Foto: Ron Offermans

Ook stemmen voor het Waterschap

WEESP - Op 18 maart kan er ook worden gestemd voor het Waterschap. Wat is dat eigenlijk? En waarom zou je daarvoor stemmen? We vroegen het dijkgraaf Gerhard van den Top.

door Ingrid van Vlijmen

Een waterschap is een overheidsinstantie die de waterhuishouding regelt in een gebied. De dijkgraaf is de voorzitter van het waterschap. Gerhard van den Top is sinds 1 november 2014 de dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar Weesp onder valt. "Het unieke van de situatie in Nederland is dat de waterschappen een eigen belastingsysteem hebben voor water. Daar ben ik de hoeder van, een ontzettend mooie rol. Water is een enorm belangrijk thema. Onze hele samenleving is gebouwd op het poldermodel. Daarom moet je daar als burger controle op kunnen uitoefenen."

Het gebied van waterschap AGV, dat zich uitstrekt over drie provincies, ligt voor meer dan de helft onder zeeniveau. Dagelijks wordt 343 miljoen liter afvalwater gezuiverd en de kwaliteit van het oppervlaktewater op peil gehouden. Het waterschap zorgt ook voor goed en veilig vaarwater, het verbeteren van recreatie- en natuurgebieden en het onderhouden van het cultuurhistorisch landschap en het onderhouden van ruim 900 kilometer dijk om het gebied te beschermen tegen overstromingen.

Waterbelasting
"Ik ben een ontzettende voorstander van aparte waterbelasting. Het gaat om de lange termijn. Het waterschap ziet risicosituaties aankomen en daarop kunnen wij met de waterbudgetten anticiperen. Anders zouden we eens per, zeg 10 jaar de gigantische uitdaging hebben om bij een calamiteit op dat moment een enorm bedrag op te hoesten. Ik heb jaren in het buitenland gewoond en heb daar gezien hoe erg het is als je dat niet goed beschermt en beheert. En bedenk wel: voor gemiddeld 50 cent per persoon per dag, is iedereen verzekerd van veiligheid en schoon water. Ook op de hoogte van de belastingen heb je als kiezer via je stem invloed."

De inwoners zijn in het algemeen bestuur van het waterschap vertegenwoordigd met 23 zetels en daarvoor wordt gestemd. Daarnaast zijn er nog zeven zetels voor 'geborgde' leden, eigenaren van natuurterreinen en onbebouwde grond en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tot nu toe werd er schriftelijk gestemd. De laatste keer was zes jaar geleden, de opkosmt van slechts 18%. Door de combinatie met de verkiezingen voor de Provinciale Staten moet een hogere opkomst opleveren. In Waterschap AGV doen 13 partijen mee.

In Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen 13 partijen mee