De provinciale kandidaten vragen uw stem.
De provinciale kandidaten vragen uw stem. Foto: Christian Pfeiffer

In verkiezingsprogramma's provincie komt Weesp amper voor

WEESP - Weespers mogen op woensdag 18 maart naar de stembus om een nieuw provinciebestuur te kiezen. Wie de verkiezingsprogramma's doorleest komt teleurstellend weinig Weesp tegen.

door Christian Pfeiffer

Twee keer valt het woord Weesp en drie keer Bloemendalerpolder in de verkiezingsprogramma's van de 15 partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. En dat terwijl de provincie hier rondom Weesp een belangrijke vinger in de pap heeft bij een aantal belangrijke zaken. We noemen de bouwplannen Bloemendalerpolder, de reconstructie van de provinciale weg N236, de discussie rondom de spoorverbreding bij station Weesp, de reconstructie van de schansen en het wel of niet fuseren van Weesp met Wijdemeren en Hilversum.

Terugkijkend noemt het christelijke verbond van SGP/ChristenUnie de investeringen die rondom Weesp worden gedaan in het spoor positief (dat is een keer Weesp). Het CDA is de enige partij die vooruitkijkt en specifiek Weesp noemt voor de ontwikkeling van een nautisch kwartier aan de Nijverheidslaan (twee keer Weesp) en ook is er een zinsnede over de bouwplannen in de Bloemendalerpolder: daar moet vraaggestuurd gebouwd worden. Dus niet naar de wensen van ontwikkelaars. En ook de VVD noemt de Bloemendalerpolder. Als succes, terugkijkend op de afgelopen jaren. Het tegenovergestelde: de Partij voor de Dieren wil helemaal niet dat er gebouwd wordt en wil de bouwplannen terugdraaien. Toch valt er tussen de regels veel te lezen in de verkiezingsprogramma's. Zo wil de PvdA bouwen rondom de spoorzones in de provincie en daar kan moeiteloos het woordje Bloemendalerpolder worden ingevuld. Verder schrijft D66 het initiatief te willen nemen bij de spoorproblemen in 't Gooi, en dus ook rondom Weesp.

Er valt in de programma's wel veel te lezen over gemeentelijke herindelingen. Iets waar Weesp ook mee te maken heeft. De meeste partijen lijken zich tegen een door de provincie opgelegde herindelingen te keren. Opvallend, nu de Commissaris van de Koning onlangs een tandje bijschroefde bij het aandringen op een fusie van Weesp met Wijdemeren.

Er zijn 55 zetels te verdelen 18 maart. Wie de programma's snel leest ziet dat de VVD zich voornamelijk richt op economie, D66 een opvallend duurzaam programma presenteert, GroenLinks veel groen en garanties voor groen en zorg eist, 50PLUS en de OuderenPartij een toch wat eenzijdig programma gericht op ouderen hebben, de Multicultureel Plus Partij zich richt op een multiculturele samenleving, de Vrouwenpartij voor meer emancipatie is, de PvdA sociale zekerheden hoog in het vaandel heeft, de SP zich nog steeds schaamt om de affaire-Hooijmaijers en nutteloze provinciale projecten schrapt, de Partij voor de Dieren ook alleen voor de dieren is, CU/SGP een christelijk programma schrijft, Hart voor Holland tegen heilige huisjes aan schopt, de Piratenpartij voor meer snel internet is, de PVV tegen de islamisering van Noord-Holland is, en het CDA misschien wel het uitgebreidste programma heeft, met veel aandacht voor agrariƫrs.

Alle Weespers moeten woensdag hun oproep en hun stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen thuisbezorgd hebben gekregen. Anders kan contact opgenomen worden met de gemeente Weesp.