Deze stoere bikkel houdt zich kranig.
Deze stoere bikkel houdt zich kranig. Foto: Ruth van Kessel

'Laatste prik is net zo belangrijk als de eerste'

WEESP - Kinderen die in 2006 zijn geboren hebben een uitnodiging gekregen om de laatste herhalingsprikken voor DTP en BMR te komen halen. Nou ja, uitnodiging? Het is meer een dringende oproep. Deze laatste vaccinatie is namelijk net zo belangrijk als de eerste, verklaart GGD-arts José Overkamp. Maandag 9 maart worden ook de kinderen uit Weesp in sporthal De Zandzee in Bussum verwacht.

door Marieke van Veen

Over welke prikken hebben we het?
"Over de laatste inenting tegen difterie, tetanus en polio - DTP - en de laatste inenting tegen bof, mazelen en rode hond - BMR. Dankzij de vaccinaties zijn deze ziekten bijna helemaal verdwenen."

Hoe vaak hebben deze kinderen de bewuste vaccins al gehad?
"De DTP-prik vijf keer in de eerste vier levensjaren, de BMR-prik één keer toen ze veertien maanden oud waren."

Zijn vijf DTP-prikken niet genoeg?
"Het rijksvaccinatieschema biedt een kind de beste bescherming. Het is belangrijk om dit schema aan te houden. Pas met deze herhalingsprikken op negenjarige leeftijd wordt de optimale dekking bereikt."

Met deze vijfde prik is een kind gegarandeerd immuun?
"Niet gegarandeerd. Maar als een kind toch ziek wordt, dan verloopt de ziekte wel minder ernstig."

'Als een kind in paniek raakt nemen we het mee naar een aparte ruimte'

Waarom kunnen de Weesper kinderen die prik niet gewoon in Weesp krijgen?
"Die vraag krijg ik vaker. Het is vooral een kostentechnisch verhaal. Daarbij is het belangrijk dat de vaccins goed koud blijven en als we ze continu van hot naar her vervoeren wordt dat lastig."

Het prikken in De Zandzee is lopendebandwerk. Wat als een kind bang is?
"Er staat een speciaal team klaar om deze kinderen op te vangen. In een aparte ruimte en met meer tijd en aandacht lukt het vaak wel om ook deze kinderen in te enten. Onze ervaring is juist dat zo'n gemeenschappelijke inenting een positief effect heeft: al die anderen durven het ook, dus dan kan ik het ook."

Kunnen er bijwerkingen optreden?
"Een op de tien kinderen kan koortsig worden, maar dat is vaak snel weer over en het is ook niet besmettelijk. Stijfheid in de armen kan worden bestreden door na de prikken lekker te gaan sporten en spelen."

Oudere mensen hebben nog wel eens littekens van vaccinaties...
"Klopt, dat was de zogenoemde pokkenprik. Dat vaccin lokte heel heftige reacties op het spierweefsel uit. Dat is met de huidige vaccins gelukkig niet meer zo."