Dominee Marije Hage trekt haar toga aan, maar blijft zichzelf.
Dominee Marije Hage trekt haar toga aan, maar blijft zichzelf. Foto: Ruth van Kessel

'Vernieuwing in de kerk gaat om verandering en ontmoeting'

WEESP - Ze doet het niet alleen, benadrukt Marije Hage (32) als haar gevraagd wordt naar de opvallende vernieuwingen binnen de protestante kerk in Weesp en Driemond. Maar dat zij als jonge predikant haar weg weet te vinden in de mogelijkheden van deze tijd, staat als een paal boven water.

door Ruth van Kessel

'Jaahaa, er komt een borrel aan', zo postte dominee Marije Hage in januari op haar Facebookaccount. Ze roept haar 'vrienden' op het bericht over de op handen zijnde borrel voor 25-plussers te delen, zodat zo veel mogelijk mensen van de doelgroep zich welkom weten. De borrel is inmiddels al geweest, maar het initiatief van Marije en haar groep is een van de vele voorbeelden van een nieuw tijdperk binnen de protestante kerk in Weesp en Driemond.

Wat is er gaande?
"Nou, eigenlijk niet iets heel bijzonders, maar wel dat we als kerk kritisch willen zijn op ons handelen. Het gevaar van automatisme sluipt er namelijk al snel in en voor je het weet doe je dingen al jaren op dezelfde manier. Je ziet de tijd om je heen veranderen en als kerk willen we daar in meegaan: door nieuwe dingen te ontwikkelen en een nieuwe sfeer te creëren."
Want dat is nodig?
"Vernieuwing gebeurt niet zomaar. Je moet naar jezelf durven kijken: wat doen we nu en wat kan beter? Met z'n allen hebben we nagedacht over nieuwe initiatieven in de kerk en ons verdeeld over vier groepen. Ons groepje heeft zich gebogen over het zogenaamde 'gat' in de kerk: een grote groep 25-plussers die we weinig zien. Zij ervaren een te hoge drempel om het kerkgebouw binnen te stappen."

Vandaar die borrel?
"De borrel had als doel om de groep mensen tussen de 25 en 40 jaar zich uit te laten spreken waar zij behoefte aan hebben en wat hen inspireert in het leven. Via stellingen waar mensen zich op papier over konden uitspreken zijn we te weten gekomen dat deze groep het vooral erg druk heeft. Zou de kerk een rustplek kunnen zijn om even los te komen van alles wat moet en waar je even niet al die ballen van het leven hoog moet houden. Blijkbaar vinden ze dat rustpunt niet in de huidige organisatie van de kerk. Met hun tips en wensen kunnen we verder."

Goede reacties gehad op de borrel?
"Mensen vonden het erg leuk om elkaar in deze setting te ontmoeten. Voor ons was het ook spannend: Wie gaan er komen? Wat verwachten ze? Als je daarna op Twitter en Facebook de positieve reacties terugleest, dan weet je dat het in ieder geval een goed initiatief is geweest."

'De kerk heeft een Facebookpagina, de predikanten ook'

De kerk op sociale media?
"Natuurlijk! We gaan gewoon met de tijd mee. De kerk heeft een Facebookpagina, wij predikanten ook. En een tijdje geleden is de iPad in de kerkdienst geïntroduceerd. Mensen kunnen een dag van tevoren de kerkdienst al downloaden en zo meelezen in de kerk. Maar vernieuwing heeft volgens mij uiteindelijk niet zoveel te maken met Facebook of een iPad. Het gaat om durven te veranderen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het gaat om echt contact. Durf je naar die ander te luisteren en daar ook over na te denken? Alleen zo kun je volgens mij echt vernieuwen."

Nog meer nieuwe dingen op stapel?
"We zijn bezig met de voorbereidingen voor vieringen die laagdrempeliger zijn: voor ouders met kinderen, meditatieve vieringen enzovoort. Ook is er een cursus meditatie: we hebben ontdekt dat daar veel behoefte aan is. Daar spelen we graag op in."